Държавната Банка за развитие готви преориентация на стратегията си

Проучване на БАН показало, че ББР не може да остане фокусирана само върху малкия и средния бизнес

Държавната Банка за развитие готви преориентация на стратегията си

Българската банка за развитие (ББР) може да организира конкурс за осигуряване на финансирането на строежа на магистрала "Хемус", съобщи Ангел Геков, изпълнителен директор и председател на управата на държавната финансова институция пред журналисти в сряда.

За довършването на магистралата, която бе сред топ приоритетите на предишното правителство на ГЕРБ и със сигурност ще остане такъв и за новия кабинет на Бойко Борисов, няма осигурено европейско финансиране. В същото време в началото на януари фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, спечелиха търга за една от отсечките на аутобана – 10-километровия участък между Ябланица и Боаза. Изпълнител е обединението "ХВП Ябланица", в което участват фирмите "Хидрострой", "Водстрой 98" и "Пътстрой Бургас", зад които официално стои бившият пътен шеф от времето на НДСВ и ДПС Велико Желев. Цената на отсечката е 55 млн. лв. без ДДС.

Парите за магистрала "Хемус" може да бъдат осигурени от ББР по същата схема, по която държавната банка финансира националната програма за безплатно саниране – чрез държавно гарантирани заеми от други финансови институции.

Възможността за финансирането на "Хемус" бе представена в контекста на проучване, възложено от ББР на Института за икономически изследвания на БАН, което е показало, че значителна част от фирмите смятат, че държавната банка трябва да се ангажира с реализацията на мащабни стратегически инфраструктурни проекти и да предлага добри финансови условия за фирми, спечелили европроекти.

Основният извод от проучването на БАН е, че е редно банката да обърне по-сериозно внимание и да не изключва от финансиране големите предприятия, които са гръбнакът на икономиката, заяви проф. Гарабед Минасян, ръководител на изследването.

Преориентиране на стратегията

ББР беше създадена за кредитиране предимно на малки и средни предприятия, но през последните години редица големи фирми, част от които са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и нашумелия в последните дни бизнесмен и лидер на БСП-Пловдив Георги Гергов, получиха финансиране от институцията.

Сред кредитираните отББР компании са "Водстрой 98" (55 млн. лв.), "Понсстройинжинеринг" (38 млн. лв), "Сиенит" (32 млн. лв.), "АБ-Хасково" (29 млн. лв.), "Галчев холдинг" и дружества от групата(20 млн. лв).

По думите на Геков големите експозиции на банката са около 15, като шест от тях са на държавни или свързани с държавата предприятия. За последната година около 80% от общия кредитен ресурс на банката е отишъл за финансиране на едрия бизнес, казаха от финансовото министерство. Именно това е и причината Министерският съвет да върне Стратегията за развитие на ББР с указания за пречупване на тази тенденция в средносрочен план, коментираха правителствени източници пред Mediapool.

Поръчаното от ББР изследване представя друг извод. "Кредитирането трябва да подпомага цялата икономика. В този смисъл трябва да се подпомагат локомотивите на икономиката, които ще издърпат малките и средните предприятия. Погрешно е виждането на Европейския съюз, че малкият и средният бизнес е гръбнакът на икономиката", каза проф.Александър Тасев, директор на Института за икономически изследвания на БАН. 

Ръководството на банката все още обмисля резултатите от проведеното проучване и не отговори дали ще увеличи финансирането за големите предприятия. То акцентира на внесената вече в Министерския съвет стратегия и от обясненията на Геков се разбра, че няма намерения да я променя.

Ръководството на ББР и шефовете на института отказаха да съобщят колко е струвало това проучване.

"Значителна част от фирмите, участвали в изследването, считат, че ББР трябва да се ангажира в реализацията на мащабни национални стратегически обекти, както и че банката следва да създава и предлага добри финансови условия за фирми, спечелили проекти по оперативни програми", се казва в проучването. От него също така следва, че банката "трябва да държи в полезрението си ключовите отрасли и да полага грижи за техния растеж. Това автоматично изключва банката да бъде фокусирана само върху сектора на средни и малки предприятия".

"На базата на това изследване ББР ще преразгледа стратегията си", каза Атанас Кацарчев, председател на надзорния съвет на банката. Изпълнителният директор Ангел Геков обаче прогнозира, че промените не биха могли да бъдат драматични по отношение на тотална преориентация в дейността на банката.

Новите банкови продукти

Със сигурност обаче в резултат на анализа ще бъдат пуснати два нови продукта на банката, стана ясно по време на пресконференцията.

Единият е "втори шанс", чиято идея е всички фирми, които са отхвърлени за първи път като кредитоискатели, да бъдат качвани в единна обща платформа и за техните финансови нужди да се търси реализация. Сред отхвърляните от различни банки проекти за кредитиране има и такива, които са жизнеспособни, но не получават заеми заради недостиг на обезпечение. Този нов продукт ще им даде втори шанс за финансиране, за да реализират проекта си, посочи Геков.

Другият банков продукт, който е "екстравагантна идея" по думите на Геков, все още не може да се предложи, защото предстои да се изчистят технически детайли по отпускане на финансирането за кандидатите. Идеята е търговските банки да финансират проекти по техните правила като парите и рискът по отпускането на кредита да са отговорност на ББР. Засега техническият проблем е изясняването с търговските банки на механизма по осчетоводяване на отпускания кредит. Когато това бъде изчистено, продуктът ще излезе на пазара, обясниха от ръководството на държавната банка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес