Държавната ББР се превърна в банка на олигарсите, според БСП

Николай Василев: Ако сделката ББР-ПИБ е цената за влизане в еврозоната, нека я платим

Държавната ББР се превърна в банка на олигарсите, според БСП

"Българската банка за развитие (ББР) не изпълнява задачите, за които е създадена - подпомагане на малкия и средния бизнес, а участва в схеми, които са извън целите ѝ. Няма да сгрешим, ако кажем, че в годините тя се превърна в банка на олигарсите", коментира заместник-председателят на Народното събрание и депутат от "БСП за България" Кристиан Вигенин в недеделя пред БНР.

Той потвърди позицията на партията си против сделката, при която държавата придоби дялове от Първа инвестиционна банка (ПИБ), за да капитализира частната финансова институция. Нерешените с години проблеми на ПИБ бяха последната пречка пред допускането на България до участие във Валутно-курсовия механизъм II (ERMII), известен като чакалнята на еврозоната, а също и до Банковия съюз на ЕС.

БСП ще поиска създаване на временна анкетна комисия в парламента за сделката между държавната ББР и ПИБ, каза Вигенин, припомняйки решението на партийния пленум от събота.

Много е вероятно обаче управляващите са отхвърлят това искане.

"На следващото заседание на Националния съвет на БСП ще бъдем готови с материал, който да бъде нашият принос към националния план за излизане от кризата, защото парите, които ще дойдат от ЕС трябва да бъдат обезпечени с ясен план и перспектива", каза Вигенин.

Николай Василев: Ако цената е влизане в еврозоната, нека я платим

Николай Василев, бивш вицепремиер и икономически министър от НДСВ, смята, че влизането в еврозоната е единственото оправдание за спорната сделка между ББР и ПИБ.

"Приоритет е държавата да няма работа в банковия сектор, но по-голям приоритет е България да влезе в еврозоната след повече от десетилетие забавяне. Ако това ще е цената, нека да я платим", каза пред БНР Николай Василев. Той подчерта, че винаги е отстоявал позиция против участието на държавата в бизнеса, но подкрепя сегашната сделка само с надеждата, че това е последното условие за влизането на страната в еврото.

Ако не влезем в еврозоната, тази сделка ще бъде безполезна, коментира той.

По думите му положителният сценарий е, че "държавата ще придобие този миноритарен дял от Първа инвестиционна банка, ще въведем еврото като валута, държавата ще дръпне много напред, цените на акциите ѝ на борсата ще се повишат и някой ден Българската банка за развитие да продаде на печалба тези акции". Василев обаче уточни, че това е възможно, но не е гарантирано.

"Да гарантираш, че някой ще ти изкупи акциите след години - не може. Това е пожелание!", коментира Николай Василев думите на премиера Бойко Борисов, че акциите, закупени от ББР, ще бъдат продадени на печалба.

България не е подала документи за присъединяване към ERM II

Бившият вицепремиер каза, че днес не е чул България да е подала документи, с които да поиска присъединяване към механизма ERM II. Според него това се случва, защото държавата се притеснява да не би да подаде искане, а да ѝ откажат. Другата причина е, че ту искаме, ту не искаме да влизаме в еврозоната:

"Държавата не е подала нищо - нито за еврозоната, нито за банковия съюз. Ако България така се беше мотала с влизането в ЕС и НАТО, до днес щяхме да говорим, че в следващите 300 години ще влезем в ЕС, но няколко поколения ще живеят извън него".

Василев посочи, че сега сме толкова близо до влизане в еврозоната, колкото сме били и през 2009-а година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?