Държавната дума отказа да почете с минута мълчание убития Борис Немцов

Държавната дума отказа да почете с минута мълчание убития Борис Немцов

Депутатите от руската Държавна дума отхвърлиха днес предложение да почетат с минута мълчание паметта на Борис Немцов, застрелян на 27 февруари 2015 г. на мост близо до Кремъл, съобщиха информационните агенции.

Предложението бе направено от депутата от "Справедлива Русия" Дмитрий Гудков, който е опонент на президента Владимир Путин. Той заяви, че "това не е въпрос на политика, а въпрос на етика и човешко отношение към човек,която е работил тук, в Думата, бил е ръководител на парламентарна група, бил е вицепремиер, губернатор и действащ депутат в Ярославската Дума". Гудков припомни, че веднага след убийството на Немцов също е предлагал минута мълчание в Държавната дума в негова памет, но предложението му е било отхвърлено.

После думата взе Владимир Жириновски, лидерът на Либералдемократическата партия, който заяви, че депутатите трябва да стават и мълчат в памет на видни личности само когато президентът на Русия е обявил официален ден на траур. "Кога ще бъде прекратена тази анархия?", попита той и обясни, че в Русия има "много добри хора", които имат "далеч по-голям принос от Борис Немцов" за историята на страната. Жириновски даде пример с Никита Хрушчов, който е разобличил култа към личността на Сталин.

Кремъл многократно е омаловажавал ролята на Борис Немцов и е заявявал, че убийството му е провокация срещу Русия. Руските власти обвиняват група чеченци като извършители на убийството преди година, но роднини и съмишленици на Немцов казват, че властите не са открили поръчителите на престъплението, припомни Ройтерс.

За утре в Москва и няколко провинциални града са насрочени възпоменателни публични прояви в памет на убития критик на Путин. На някои места в провинцията властите са отказали да разрешат подобни прояви. Кметството на Москва е дало разрешение, съгласувало е с опозицията маршрута на шествието и днес обяви кои булеварди и улици ще бъдат затворени за автомобилно движение утре.

АП цитира опозиционния активист Алексей Табалов, според когото организаторът на една от възпоменателните демонстрации в провинцията е бил жестоко пребит. По думите на Табалов неизвестни лица са причакали Вячеслав Кислицин таза сутрин край фабриката, където работи, и са му нанесли побой. Пострадалият е в болницата със счупени ребра и диагноза инфаркт, каза активистът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?