Държавната електрокомпания плаща за липсващ студен резерв

Държавната електрокомпания плаща за липсващ студен резерв
“Националната електрическа компания“ (НЕК) плаща на топлоелектрически централи такса за поддържане на студен резерв, а те не правят това, стана ясно от изявление на депутата от ГЕРБ Валентин Николов, която е член на парламентарната икономическо и енергийна комисия.

България разполага едва с половината от необходимия резерв от енергийни мощности, каза той. При заявени над 1000 МВ резервна мощност в ТЕЦ “Бобов дол“ и в ТЕЦ “Варна“, те в момента нямат и половината, а в същото време НЕК им плаща по 9 стотинки на киловатчас, допълни депутатът от ГЕРБ. По думите му така се плаща за нещо, което липсва.

Проблемът бил в това, че дружествата не разполагали с достатъчно въглища, за да могат при нужда да пуснат поддържаните като резерви мощности, въпреки че били заявили наличие на необходимите количества гориво.

Според Николов това положение в известна степен създава проблеми, ако от енергийната система отпаднат 1000 МВ. Той посочи, че например в Македония въобще не се плаща такса за поддържане на студен резерв, а при нужда внасят електроенергия, но успокои, че до такъв вариант у нас надали ще се стигне.

Ще задействаме ВЕЦ-овете и ще намалим или спрем износа на електроенергия, ако се наложи, коментира депутатът от ГЕРБ.

Преди време бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров бе заявил, че страната ни не се нуждае от поддръжката на толкова голям студен резерв, плащанията за който влизат в цената на тока, и дори беше наредил преразглеждане на реално необходимите обеми, но така и нищо не произлезе от това.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес