Държавната енергетика и БТК рекордьори по привилегировани сметки и цесии в КТБ

Сред частните лица са Ирина Домусчиева, бившият прокурор Роман Василев и бизнесменът Едоардо Миролио

Държавната енергетика и БТК рекордьори по привилегировани сметки и цесии в КТБ

"Българската телекомуникационна компания" (БТК) е рекордьорът по сключени цесии с нейни сметки във фалиралата КТБ, следвана от фирмата на италианския бизнесмен Едоардо Миролио, Централния кооперативен съюз и "Българския енергиен холдинг". Сред частните лица с цесии в КТБ са съпругата на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев – Ирина, бившият зам.-главен прокурор на София Роман Василев и отново Миролио, сочи списък с цесиите, обявен от синдиците на КТБ и публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете, който изплати 3.7 млрд. лв. за защитените депозити в банката.

Синдиците публикуваха и списък с привилегированите влогове на физическите и юридическите лица в КТБ, от който става ясно, че държавната енергетика е държала милиарди левове за високи лихви по депозитни и  разплащателни сметки и влогове, а отново БТК е компанията с най-много и най-пълни сметки с преференции.

Според първия документ БТК е сключила 13 цесии за общо 128.688 млн. лв. Фирмата "Е.Миролио" ЕАД е спасила 31.7 млн. евро, а италианецът като частно лице – 920 хил. евро. "Централният кооперативен съюз" е договорил прихващане на 16.473 млн. евро, а на преференциални лихми е държал близо 20 млн. евро и почти 26 млн. лв. Компанията майка на всички държавни енергийни фирми – "Българският енергиен холдинг", е успял да си възстанови 21 млн. лв. и 4.256 млн. евро.

Сред спасилите средства от фалиралата банка има университети и болници.

"Българската фондова борса" (БФБ) е цедирала 1.7 млн. лв. Държавната консолидационна компания – 1.3 млн. лв., Централният депозитар – 1.155 млн. лв. Националната компания "Индустриални зони" е спасила 1.515 млн. лв. частната "Литекс" – 1.141 млн. лв. Застрахователната компания "Виктория" е договорила да получи 2.8 млн. лв. от блокираните при несъстоятелността на КТБ средства. В същото време "Виктория" е държала на привилегировани сметки 30.56 млн. лв.

Съпругата на Домусчиев – Ирина, е спасила влог за 350 хил. евро, Роман Василев – 205 хил. евро и 21 хил. долара.

В списъка с привилегированите влогове на физическите и юридическите лица в КТБ, по които са давани лихви в отклонение от обявените от КТБ условия за период от две години преди датата на неплатежоспособността, присъства Роман Василев с 286 хил. евро. Домусчиева е имала на такива сметки 600 хил. евро, а бившата шефка на дирекция във "Виваком" Михаела Калайджиева – 503 хил. лв. Дъщерята на бившия премиер Иван Костов – Мина, е имала на привилегирован влог 203 хил. лв.

Самият Костов отсъства от списъка, но партията, чийто лидер беше – Демократи за силна България, е държала на преференциален влог над 1 млн. лв.

Държавната енергетика рекордьор по привилегировани сметки

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" е абсолютен рекордьор по държани по сметки за високи лихви пари. Дружеството присъства в списъка с влогове за близо милиард долара - над 925 млн. долара, с 98.844 млн. лв. и 1.146 млн. евро.

Следващата компания с преференциални сметки за най-много пари е БТК, която е държала в КТБ при особени условия 1.099 млрд. лв., над 20 млн. евро и 2.2 млн. долара.

Газовият оператор "Булгартрансгаз", който получава парите от транзита на руски газ през наша територия, е имал на привилегировани сметки 413.603 млн. лв., 294.495 млн. долара и 142.49 млн. евро.

БЕХ също се е радвал на доволно много сметки с преференции на сумата над 540 млн. лв., за 33.595 млн. долара и 27.6 млн. евро. Дъщерната му АЕЦ "Козлодуй" присъства с над 100 млн.. лв. в привилегировани сметки, а силно закъсалата финансово НЕК е имала подобни влогове за 142 млн. лв. и над 10 млн. евро. "Електроенергийният системен оператор", който също е част от БЕХ, е държал в банката 36.6 млн. лв. и 34 млн. евро. Близо 18 млн. лв. са били затворените за повече доходност пари на държавните "Мини Марица Изток".

Строителят на АЕЦ "Белене" също в списъка

Любопитна подробност е, че за високи лихви в КТБ пари е държал и регистрираният в Белене клон на руската компания "Атомстройекспорт", която трябваше да строи втората ядрена централа у нас. Става въпрос за близо 3.2 млн. лв. на преференциални сметки и 586 хил. евро. Влог с висока лихва, но за скромните 400 хил. лв., е имала и проектната компания за строежа на петролопровода "Бургас-Александруполис".

Ръководството на въздушното движение е сложило за лихви 9 млн. евро. "Българските държавни железници" - над 1.4 млн. лв., а Националната компания "Железопътна инфраструктура" – 4.9 млн. евро. В списъка са още държавния оръжеен търговец "Кинтекс" с 9.8 млн. евро и 1 млн. долара., Държавен фонд "Земеделие" – с 3.6 млн. лв., Българската агенция за експортно застраховане присъства с привилегировани сметки за 3.3 млн. лв.

Летище "София" присъства с привилегировани сметки в КТБ за 16.5 млн. лв., Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е имала на влогове 10 млн. лв., а Югозападният университет 10 млн. лв. и 5.3 млн. евро.

Националната кардиологична болница и Александровска болница са държали на привилегировани влогове съответно 15.6 млн. лв. и 5.6 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес