Държавната енергетика намалила разходите си с 40 млн. лв.

АЕЦ "Козлодуй" и ЕСО с троен ръст на печалбите, тарифният дефицит на НЕК се очаква да се свие с 350 млн. лв. тази година

Теменужка Петкова

Административните разходи в държавните енергийни дружества са били намалени с 40 млн. лв. през 2015 г., съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред бизнеса във вторник по време на годишната му среща в правителството. Не стана ясно обаче дали това постижение отговаря на поетия ангажимент от кабинета за свиване на разходите на държавната енергетика с 10 процента, за да се успокоят протестите миналото лято на индустриалците заради поскъпването на тока.

Петкова коментира сега, че финансовата стабилност на сектора остава и през тази година един от основните приоритети на правителството на ГЕРБ и отчете значително подобряване на финансовото здраве на държавната енергетика. Общественият доставчик на ток "Националната електрическа компания", която на практика е на прага на банкрута, и свила загубата си сериозна, на печалба е излязъл и газовият доставчик "Булгаргаз", който от години трудно събира пари, за да си плати доставките от "Газпром". Трикратно вдигане на печалбите отчитат пък традиционно излизащите на плюс компании като АЕЦ "Козлодуй" и "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) за 2015 г. според предварителните данни. Положителен е финансовият резултат и на газовият оператор "Булгартрансгаз".

НЕК, която приключи 2014 г. със загуба от 586 млн. лв., в рамките на година е намалила отрицателния си финансов резултат до 220 млн. лв. По думите на Петкова това се дължи на променения модел на ценообразуване от енергийния регулатор, на предприетите законови мерки за ограничаване на изкупуваната от доставчика възобновяема енергия, както и на вкараните в компанията пари от фонда за сигурност на електроенергийната система, в който влизат държавните приходи от парникова търговия и 5% отчисления от продажбите на всички електроцентрали. Това е позволило на НЕК да не увеличава натрупания дефицит от старите тарифи на тока от 1.4 млрд. лв., а през тази година с либерализацията на пазара на ток се очаква той да намалее с 350 млн. лв., каза след срещата енергийният министър пред журналисти. Проблем остават обаче 2.3 млрд. лв. невъзстановени разходи на компанията за инвестиционни проекти като несъстоялия се строеж на АЕЦ "Белене" и изградения хидровъзел "Цанков камък", стана ясно от думите на Петкова.

Миналата година приключва за ЕСО със 78 млн. лв. печалба, което е три пъти повече спрямо 2014 г., допълни тя. Положителният финансов резултат за ядрената електроцентрала е 245 млн. лв., съобщи още министърът. Това означава, че АЕЦ "Козлодуй" също е утроила печалбата си, която за 2014 г. беше 78 млн. лв.

На плюс е излязъл и газовият доставчик "Булгаргаз", чиито проблеми с ликвидността, породени от трудностите по събирането на дълговете на топлофикациите се засилиха след блокирането на значителна сума във фалиралата КТБ. Теменужка Петкова обаче не може да си спомни точния финансов резултат на дружеството. На печалба са били и държавните "Мини Марица Изток", които също изпитват сериозни парични проблеми заради неиздължени от двете американски ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "Марица Изток 3" средства за доставени въглища. Двете компании не си покриват борчовете, защото на свой ред НЕК им дължи близо 1 млрд. лв., за които собственикът на държавната компания - "Българският енергиен холдинг", в момента търси заем от 11 банки.

До 26 януари ще продължат разговорите с финансовите институции за отпускането на до 650 млн. евро кредит на БЕХ за дълговете на НЕК, съобщи Петкова. След това ще се чакат оферти от кандидатите и ще се проведат преговори за условията на заема. Енергийният министър все още е оптимист, че до края на февруари търсеният облигационен заем ще бъде получен, за да може НЕК да се разплати с американските централи и да влезе в сила намалението на техните цени, с което националната компания ще икономисва около 100 млн. лв. годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?