Държавната енергетика обяви курс на цифровизация и декарбонизация

Държавната енергетика обяви курс на цифровизация и декарбонизация

Дружествата от групата на "Българския енергиен холдинг" започват за търсят проектни идеи за внедряване на иновативни енергийни технологии, цифровизация и осигуряването на плавен енергиен преход към използване на чиста и нисковъглеродна енергия. След това те ще бъдат подготвени и предложени за финансиране и реализация, съобщиха от държавната компания в петък.

Със заповед на изпълнителния директор на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) Валентин Николов е създадена работна група "Иновации в енергетиката", за да се засили развитието на иновационния потенциал на дружествата си.

Форматът ще идентифицира подходящи проектни идеи и ще съдейства в изготвянето на проектни предложения до финансиращи институции и организации за реализация на енергийни иновации и изследвания с цел постигане на конкурентоспособност и висока добавена стойност в енергийния сектор в страната ни, посочва се в съобщението на БЕХ.

В работната група са включени представители на енергийните дружества на групата, планира се привличане на заинтересовани страни, участващи в национална, европейска и международна екосистема, с цел обмяна на опит, експертиза, знания, добри практики и ноу-хау в областта на енергийните иновации.

Към момента "Електроенергийният системен оператор" има проект за над 500 млн. лв. за дигитализация на преносната мрежа високо напрежение, за да може да поема възобновяемите енергийни източници и да управлява по-лесно техните товари. Очаква се от ЕС са се получи съфинансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

Преносният оператор и газовият "Булгартрансгаз" вече изпълняват проекти за над 16 млн. евро за повишаване на киберсигурността на мрежите си. През месец май 2019 г. "Булгартрансгаз" получи безвъзмездна финансова помощ от ЕК за два проекта за киберсигурност в обща стойност 760 хил. лв. Единият проект предвижда дружеството да създаде собствена лаборатория за киберсигурност и среда за защита на критични данни и информационни системи. Другият е за внедряване на система за информационна сигурност.

ЕСО пък изпълнява три проекта за киберсигурност за близо 16 млн. евро, финансирани с евросредства, които трябва да повишат сигурността на мрежите в електрическата система и съхранението на данни.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?