Държавната енергетика реже разходите си с 10 до 30%, министърът иска още

Държавната енергетика реже разходите си с 10 до 30%, министърът иска още

Дружествата от групата на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) са представили на енергийния министър Андрей Живков планове за финансовото си оздравяване, които предвиждат намаляване на разходите им между 10 и 30%.

Предложенията на всяко дружество са различни и тепърва плановете им ще се преразглеждат един по един, но Министерството на енергетика търси по-голямо от предлаганото намаляване на разходите.

Живков не се ангажира с процент, който цели, но от думите му стана ясно, че печелившите дружества като "АЕЦ Козлодуй" ще са най-потърпевши, докато губещите като "ТЕЦ Марица Изток" 2 и мините ще бъдат най-малко орязани.

Той каза още, че дава толеранс на новото ръководство на БЕХ да види какви са плановете му за управление на холдинга и след това ще реши какво ще предприеме за онкурсите за бордовете на дъщерните дружества на БЕХ.

Реално ГЕРБ преди оттеглянето си от власт бетонира свои стари и нови кадри начело в енергетиката. За повечето дружества от системата на БЕХ като Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор, ТЕЦ "Марица Изток 2", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" избраните от предишните управляващи бордове все още не са вписани в Търговския регистър.

От думите на Живков стана ясно, че предстои решение дали те да бъдат сменени, но подчерта, че засега ръководствата на предприятията от ГЕРБ се опитват да са кооперативни и да съдействат на служебното ръководство на ведомството за решаването на натрупваните с години проблеми в сектора.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?