Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавната енергетика ударно излезе от зоната на загубите

Проведените реформи през 2015 г. обърнали тренда и БЕХ вече е на печалба с близо 30 млн. лв.

12 коментара
Държавната енергетика ударно излезе от зоната на загубите

Проведените от правителството на ГЕРБ реформи в електроенергийния отрасъл през миналата година са предизвикали обрат във финансовите резултати на дружествата от държавния сектор под шапката на мастодонта "България енергиен холдинг" и групата отчита през 2015 г. печалба от 29.503 млн. лв. Година по-рано държавната енергетика е била на минус 277.428 млн. лв., отчете енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти в понеделник и обясни, че причина за промяната са предприетите законови поправки и ценовото решение на енергийния регулатор от август 2015 г..

Ефектът от предприетите оздравителни мерки си личи най-вече при "Националната електрическа компания" (НЕК), която има и най-голям принос за подобряването на финансовия резултат на групата, намалявайки тройно загубата си. Тройно увеличената печалба на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО), четворен ръст на положителния финансов резултат на "Булгаргаз" и подобряването на печалбите на АЕЦ "Козлодуй" и "Булгартрансгаз" също се отразяват добре на финансовото здраве на компанията майка БЕХ, стана ясно от отчета на Петкова.

Нещата продължават да вървят на добре за държавната енергетиката и през първото тримесечие на 2016 г., когато НЕК излиза на печалба с 39 млн. лв., а заработилата наскоро ефективно енергийна борса вече е на плюс със 600 хил. лв. Очакванията на министъра са с пълната либерализация на енергийния пазар по-късно през годината да продължи да се подобрява финансовото състояние на държавния сектор.

Със същото обаче не може да се похвалят частните електроенергийни компании, които през 2014 г. година отчетоха загуби или минимални печалби, и по първоначални данни тази тенденция ще се запази и за резултатите им през 2015  г.  

НЕК свила разходите и дълговете си

През 2015 г. НЕК е намалила загубата си от 586.509 млн. лв. през предходната година на 196.709 млн. лв. сега. Съществена част от подобряването се дължи на плащанията от 163 млн. лв. от държавния фонд за сигурност на електроенергийната система, където влизат приходи от продажба та държавните парникови емисии и от 5-процентните отчисления от продажбите на всички електроцентрали. Освен това компанията намалила разходите си със 196 млн. лв. Благодарение на увеличените приходи тя успяла и да намали задълженията си със 115 млн. лв.

Министър Петкова очаква финансовият резултат на НЕК да продължи да се подобрява през 2016 г., тъй като предстоят реформи в компанията след пълното освобождаване на търговията с електроенергия и отпадането на задължението ѝ да изкупува по високи цени произвеждания ток от възобновяемите източници и двете т.нар. американски електроцентрали.

Намалената квота на тока за бита вдигнала печалбата на АЕЦ 

АЕЦ "Козлодуй" увеличава печалбата си през миналата година на 82.434 млн. лв. спрямо  77.724 млн. лв. през 2014 г. Това се дължи най-вече на решението на Комисията за енергийно и водно регулиране да намали квотата електроенергия, която ядрената централа е длъжна да продава за бита. Така АЕЦ "Козлодуй" е успяла да продаде повече количества на свободния пазар, където цените на тока са по-високи. Енергийният министър отбеляза, че е много важно ядрената централа да е в добро финансово здраве, тъй като има да обезпечава програма по удължаването на живота на двата реактора.

Троен ръст на печалбата на ЕСО

Собственикът на електропреносната мрежа високо напрежение ЕСО е завършил с печалба от 63.124 млн. лв. миналата година, което над три пъти повече спрямо постигнатия година по-рано положителен финансов резултат от 19.633 млн. лв. Принос за това имат и увеличените такси за пренос на енергия. Петкова отбеляза, че това е рекорден ръст на печалбата на оператора и тя ще бъде използвана за модернизация на мрежата.

ТЕЦ "Марица Изток 2" с двойно по-голяма загуба заради парниковите емисии

Държавната въглищна електроцентрала "Марица Изток 2" е задълбочила финансовите си проблеми и загубата ѝ през 2015 г. е нараснала двойно от 35.021 млн. лв. година по-рано на 72 млн. лв. сега. Това се дължи на нарастващите разходи на дружеството за закупуване на права за замърсяване на въздуха. Плащайки за т.нар. парникови емисии мощността покрива своите изхвърлени вредни вещества. През 2015 г. разходите на ТЕЦ "Марица Изток 2" за въглеродни емисии са били 120 млн. лв. и предвид новите договорености от Париж за опазването на климата те ще нарастват, обясни Теменужка Петкова. По думите ѝ се работи за предприемане на мерки за технологично подобряване на дружеството, за да намали допълнително изхвърляните вредни газове.

Въпреки реализираното увеличение на загубата, единствената държавна топлоцентрала у нас е увеличила приходите си с 46 млн. лв., но това не е било достатъчно да неутрализира ефекта от допълнителните разходи за парникови емисии.

Влошаване на резултата и при държавната мина

"Мини Марица Изток" също са влошили финансовото си състояние и печалбата им е значително спрямо 2014 г. Тогава въгледобивното дружество е било с 4.34 млн. лв. на плюс, а сега само с 2.63 млн. лв. Липсата на ликвидни средства мъчи предприятието, което няма свеж ресурс за да инвестира в разкриване на нови пластове от въглищното находище. Това се дължи и на забавените плащания от страна на "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", които на свой ред не бяха получавали дължимите им суми от НЕК. С изплащането на борчовете на НЕК мините ще получат 364 млн. лв.и това ще стабилизира състоянието им.

Четворен ръст на печалбата на "Булгаргаз"

Общественият газов доставчик "Булгаргаз" отчита четворно по-голяма печалба през 2015 г. - 20.365 млн. лв. срещу 5.129 млн. лв. година по-рано. Принос за сериозно подобрения финансов резултат има и повишаването на събираемостта на вземанията от топлофикациите. Те са нараснали с 68 млн. лв. през миналата година, отделно газовата компания е увеличила приходите си с начислени неустойки за 18 млн. лв. по търговски договори.

Газовият оператор "Булгартрансгаз" също подобрява финансовия си резултат от 75.69 млн. лв. през 2014 г. на 93.162 млн. лв. сега. Петкова посочи, че това е важно, тъй като компанията има за задача, освен изграждането на междусистемните газови връзки с някои от съседните ни държави, да рехабилитира газопреносната ни мрежа.

Дружеството "Булгартел", притежаващо оптичните кабели от енергийната мрежа, е успяло да свие загубата си от 983 хил. лв. през 2014 г. на 837 хил. лв. през миналата. 

Енергийната борса потъва още в червената зона заради инвестиции

Операторът на борсата за търговия с ток – "Българска независима енергийна борса", задълбочава сериозно през миналата година отрицателния си финансов резултат. Той отчита загуба от 214 хил. лв. спрямо 83 хил. лв. на червено през 2014 г. Причината за това са инвестициите, които дружеството е трябвало да  направи за закупуване на още две платформи за търговия. Едната е за сключване на дългосрочни двустранни договори между производители на ток и доставчици и ще заработи от 1 юли 2016 г., другата – за сделки в рамките на деня, която ще стане факт през първото тримесечие на 2017 г., обясни енергийният министър. Борсата, която заработи реално от края на януари 2016 г., вече наваксва и за първото тримесечие е на плюс с 600 хил. лв.

"Надявам се да предадем на финансовото министерство едно стабилно и печелившо дружество", каза Петкова предвид прехвърлянето на собствеността на борсата за ток от БЕХ към ведомството на Владислав Горанов, каквито са препоръките на Европейската банка за да няма конфликт на интереси с това, че енергийният холдинг притежава производители, доставчици на ток и борсовия оператор. 

Самият БЕХ като компания шапка приключва 2015 г. с намалена печалба от 266 млн. лв. през 2014 г. на 124.664 млн. лв. сега. Това обаче, според обясненията на директора на холдинга Петьо Иванов било само на хратия, защото била извършена обезценка на вземане от "Топлофикация София". Реално печалбата била по-висока от предходната година.

Така групата завършва с печалба от близо 30 млн. лв., половината от които трябва да преведе в държавната хазна като дивидент. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. bobyhranov
  #12

  Не знам дали в следствие на реформите на ГЕРБ или в следствие на действията на Иван Иванов - шеф на енергийния регулатор е постиганата печалба в бранша. Щото ГЕРБ управляват министерството на енергетиката вече втори мандат и все на загуба беше отрасъла. А Иванов стана шеф на КЕВР и нещата започнаха да се случват, започнаха да идват печалбите...

 2. Slavi Kasherov
  #11
 3. strobo
  #10
 4. Slavi Kasherov
  #9

  "Общественият газов доставчик "Булгаргаз" отчита четворно по-голяма печалба през 2015 г. - 20.365 млн. лв. срещу 5.129 млн. лв. година по-рано. Принос за сериозно подобрения финансов резултат има и повишаването на събираемостта на вземанията от топлофикациите. Те са нараснали с 68 млн. лв. през миналата година, отделно газовата компания е увеличила приходите си с начислени неустойки за 18 млн. лв. по търговски договори."
  Какво отношение има събираемостта към финансовия резултат? Никакво.
  Друг е въпроса,

 5. alexdbalexdb
  #8
 6. filt
  #7

  Има няколко министри, които са удар в десетката. Петкова се справя отлично в една изключително трудна област, където рубладжии и крадци нанесоха огромни щети. Но се вижда напредък и добри перспективи.

 7. alexdbalexdb
  #6

  Да на хартия. Интересно с взетите 600 млрд. евро преди дни за каква печалба говорим?

 8. Бивши комунисти НЯМА!
  #5

  На печалба са защото крадат задружно. Лятото плащам 50 за ток, дойде зима за същото даже по-ниско потребление цената става 120. Не ползвам климатик на парно съм, а като не са жеги и бойлерът по-рядко се включва. Коя е причината за двойно по-високата цена?

 9. Територия на Мики Маус
  #4

  Наема ли се някой да сравни ЦЕНОВО продукцията на държавната и на частната енергетика? Средно КОЛКО ПЪТИ по-скъпо продава честния частник? И то по ФИКСИРАНИ цени!

 10. Калина Георгиева
  #3

  Крайно време беше.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.