Държавната гаранция за гръцката газова връзка вдигната с 30 млн. евро

Държавната гаранция за гръцката газова връзка вдигната с 30 млн. евро

Правителството е решило да отпусне държавна гаранция за още 30 млн. евро за строежа на връзката между газовите системи на България и Гърция. Това ще стане в бюджета за 2016 г., решил преди дни Съветът за растеж към Министерския съвет, съобщи в четвъртък министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на Четвъртия форум "ЕС – Югоизточна Европа“, организиран от сп. "Икономист" в София.

За гръцката газова връзка в тазгодишния бюджет бе заложена държавна гаранция до 80 млн. евро за заема, който се очаква "Българският енергиен холдинг" да тегли от Европейската инвестиционна банка, за да финансира своя 50-процентов дял от строежа, осъществяван съвместно с гръцката ДЕПА и италианската "Едисон", които държат останалата част от капитала.

"Това е свидетелство за важността, която отдава правителството на този интерконектор“, каза Петкова и обясни, че окончателното инвестиционно решение за връзката може да бъде подписано през следващите две-три седмици, след като бъдат изяснени последните технически детайли.

Само преди ден вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев обясни по време на същия форум, че изграждането на газовата връзка с Гърция се бави заради искането на страната ни капацитетът му да бъде увеличен от сегашните 3 до 5 млрд. куб м на 20-25 млрд. куб. м и заради уточняване на нормата на възвръщаемост.

Петкова също посочи, че се уточняват технически детайли, но не коментира желанието за вдигане на капацитета за пренос.

Интерконекторът Гърция – България е един от най-важните приоритети на правителството в сферата на разнообразяването на газовите доставки, защото осигурява диверсификация не само на маршрутите, а и на източниците на синьо гориво в региона, посочи Петкова.

Тя изрази надежда в началото на 2016 г. да бъде завършен интерконекторът с Румъния, от който остава за изграждане един двукилометров участък под р. Дунав. За подводните сондажи на трасето в момента върви втори опит да се намери нов изпълнител, след като избраната за целта в началото на лятото фирма "Станилов" отказа за подпише договор заради неразбирателство с подизпълнителя си.

Енергийният министър припомни, че за газовата връзка със Сърбия има осигурено еврофинансиране, както и за интерконектора с Турция, за който Брюксел даде 190 хил. евро за извършване на прединвестиционно проучване за маршрута, капацитета и икономическите ползи от проекта.

С избора на фирмата "Шел" а търси нефт и газ в дълбоките води на Черно море в блок "Силистар", реконструкцията на компресорните станции и разширяването на газохранилището в Цирен, което тръгва идния вторник, България ще съдейства за гарантиране на енергийната сигурност в региона, заключи министър Петкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа