Държавната издръжка за частните ученици се отлага

Държавната издръжка за частните ученици се отлага

Министърът на образованието Сергей Игнатов даде на заден за държавната издръжка на учениците в частните училища, което щеше да позволи сваляне на таксите за платеното обучение. Преди заседанието на Министерския съвет в сряда той каза, че Законът за училищното образование ще е готов до края на годината, но предвидената в него държавна субсидия за частните детски градини и частниците училища няма да бъде заложена в бюджета за 2011 година.

Преди две седмици по време на обществено обсъждане на проектозакона за училищното образование Игнатов заяви, че държавата ще плаща пълния стандарт за издръжка на учениците в частните училища.

Тогава Игнатов заяви, че тази мярка ще струва 10-12 млн. лева повече годишно на МОМН.

Стандартът представлява годишната издръжка за обучението на един ученик, която включва всички основни разходи – поддържане на материалната база, заплащането на учителите и др. и на тази база се формират училищните бюджети. Издръжката е различна в зависимост от големината на населеното място и варира между 1200 и 1500 лв.

В сряда Игнатов коментира, че плащането на издръжката за частните училища може да бъде заложено едва в бюджетите за 2012 или 2013 г.

Министърът каза още, че юристи работят по предложенията за промени в Закона за БАН, но засега няма текст. Миналата сряда той обяви, че са подготвени такива промени и дори разказа в каква посока са те – закриване на централното управление на БАН, одържавяване на имотите и превръщането на институтите в самостоятелни звена – второстепенни разпоредители с бюджетни кредити.

“Централното звено на БАН би могло да се каже, че се закрива, ако има текст, в който това е посочено“, каза министърът. По думите му сега юристи работят върху начините за оптимизация на дейността на академията с идеята институтите в условията на криза да имат повече средства за наука, по-голяма самостоятелност и да не се посяга на парите от проекти. “С промените в закона се обмисля възможността институтите да станат автономни“, така както са университетите, допълни министърът.

Председателят на БАН акад. Никола Съботинов обаче коментира, че подобна промяна няма да направи институтите самостоятелни, защото те ще станат зависими от министерствата, т.е. от държавата.

“Средната заплата в централното управление на БАН е малко над 817 лева, парите, които се дават от бюджета на академията, са за правене на наука, а не за поддържане тази огромна администрация“, заяви обаче министърът.

Попитан как би отговорил на искането на висшите училища да се върне платеното обучение, министърът каза, че по този въпрос трябва да се вземе политическо решение. Според него в условията на криза студентите болезнено ще възприемат такава възможност.

Освен това през следващите години висшите училища трудно ще могат да изпълнят дори държавната поръчка поради липса на млади хора, смята Игнатов.

Споделяне

Още по темата

Още от България