Държавната издръжка за партиите намалена с 15%

Държавната издръжка за партиите намалена с 15%
Народното събрание намали държавната субсидия на партиите с 15 процента за тази година. Това стана в четвъртък, след като депутатите одобриха една от антикризисните мерки, предложени от правителството. С решението се предвижда да бъдат икономисани 7.5 млн. лв. Предложението беше одобрено от 85 народни представители, 5-има бяха против, а 12 се въздържаха.

Според промяната в Закона за политическите партии, която бе приета на първо четене, формациите ще получат вместо 50.7 млн. лв., 43.2 млн. лв. Управляващите мотивираха предложението си с нуждата от "солидарно" понасяне на отговорността от икономическата криза.

Единственият, който се изказа по време на заседанието беше Асен Агов (Синята коалиция). Той възрази на предложението, тъй като то "проправя пътя на политическата корупция". "Субсидията е придобивка на демокрацията, осигурена с остри спорове в няколко Народни събрания и в обществото", каза Агов.

Според Агов никак не било справедливо партиите да се облагат с 15-процентов данък. Той предложи субсидии до 2 млн. лв. да не се пипат, защото по закон са необходими 1 млн. за водене на кампания и 1 млн. за издръжка.

По мнението му икономисването на сума под 10 млн. лв. е далеч по-малко от това, което можело да се спести при сериозни реформи в здравеопазването, образованието и т.н.

Агов посочи още, че мярката не е консултирана с представители на партиите, а решение за нея е взето на заседание с участието на организации, пряко субсидирани от държавата.

Той припомни, че голяма част от предоставените на синдикатите сгради, са преотдадени под наем и нарече това пряка търговия с държавна субсидия, като поиска синдикатите да плащат наем по пазарни цени.

Споделяне

Още от България