Държавната ТЕЦ и "Бобов дол" искат да продават скъп ток за бита

Върви голямото смятане на цените от юли

Държавната ТЕЦ и "Бобов дол" искат да продават скъп ток за бита

Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" и свързваната с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол" искат да се върнат на държавно контролирания пазар за електроенергия, вероятно защото там приходите са гарантирани. Двете компании присъстват в публикувана от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) сравнителна таблица с процентното изменение на сегашните цени на тока и онези, които са заявили различните дружествата по веригата производство, пренос, разпределение и доставка на електроенергия на регулирания пазар, включващ малките фирми и домакинствата. КЕВР предстои да одобри цените, които ще влязат в сила от 1 юли.

Както е известно, и двете въглищни електроцентрали изпитват затруднения.

Избиване на загуби с високи цени

Системният проблем на ТЕЦ "Марица Изток 2" е, че тя е нерентабилна и замърсяваща централа. Скъпите въглеродни емисии станаха причина за влошаване на финансовите ѝ показатели. В опит да помогне, неотдавна държавата вдигна капитала ѝ с близо 600 млн. лв., при това без одобрение от Брюксел, но това не оправи положението. Напротив, то се влошава още повече, тъй като от тази година централата трябва да купува пълния размер от необходимите ѝ парникови квоти, за да може да работи без да плаща тежки санкции за замърсяване на въздуха. Досега големите горивни инсталации получаваха безплатно от държавата част от тези квоти, но те намаляваха прогресивно и от 2020 г. вече няма такива. Държавната централа е тотално неконкурентна на свободния пазар на ток, където в момента цените се движат в диапазона около 50 лв./МВтч при доставките за следващия ден. В същото време тя иска от КЕВР да продава на бита в следващата една година енергията си за цена от 139.55 лв. като в сумата не влизат ДДС, такси за пренос, разпределение и достъп.

ТЕЦ "Марица Изток 2" няма одобрена цена за регулирания пазар през миналия юли и не бе предвидено въобще тя да продава ток на уж защитения от държавата пазар. Затънала в дългове и работеща на колосална загуба, през януари 2020 г. въглищната централа бе вкарана през задната врата на гарантирания пазар със заповед на енергийния министър Теменужка Петкова. Това струваше 96 млн. лв., които бяха осигурени от държавния фонд "Сигурност на електроенергийната система" за сметка на икономиите, постигнати от поевтиняването на природния газ от 1 април с близо 43 на сто. Заради намалените цени на тока от топлофикациите, в този фонд се освобождаваше паричен ресурс, който държавата реши да вложи в своята ТЕЦ. Реално енергийният регулатор трябваше от 1 юли да свали и цената на тока за регулирания пазар, но не стори това, за да осигури тази финансова инжекция за ТЕЦ "Марица Изток 2".

Когато парите от студения резерв не стигат

От изнесените от КЕВР данни става ясно, че ТЕЦ "Бобов дол" иска да продава на дребния бизнес и на домакинствата ток на цена 108.60 лв./МВтч и то преди да са калкулирани данъци и такси. В миналия регулаторен период свързваната с Ковачки централа бе отрязана от пазара със сигурните цени. Тя обаче успя да си осигури миналия юли 12 млн. лв. приходи от това, че държи част от мощностите си в студен резерв в периода 1 август 2019 – края на юли 2020 г. От края на миналата година дружеството е обект на постоянни проверки заради нерегламентирано изгаряне на отпадъци като допълващо гориво към въглищата. Така ТЕЦ-ът  хем вземаше пари за изгарянето им, хем си намаляваше разхода на въглища, хем ползваше преференция като производител на енергия от възобновяеми източници, какъвто е боклукът.

След поредица от принудителни спирания на мощността в Бобов дол, в понеделник стана ясно, че дружеството само се отказва да гори отпадъци. То също е изправено пред предизвикателството за поскъпващите парникови квоти, които трябва да купува в пълен размер. Явно затова и иска одобрението на КЕВР да продава на регулирания пазар.

Ядрената енергия традиционно е най-евтина

Дали регулаторът ще одобри твърдо гарантирани цени на двата проблемни ТЕЦ-а, предстои да се види, но това ще е базата, от която ще се пресмята с колко да се повиши токът за бита. Ако двете централи бъдат допуснати, това ще означава, че като цяло определената цена на електроенергията за домакинствата ще е по-висока, отколкото ако до тази сегмент бъдат допуснати само другите двама производители, заявили цени за регулиране.

Това са АЕЦ "Козлодуй", която традиционно осигурява евтина и в големи количества енергия за бита, за да се задържа темпът на поскъпване на тока. Ядрената централа е поискала цена от 55.56 лв./МВтч, което е ръст с едва 3.8 на сто спрямо миналогодишната тарифа. Доста по-сериозно повишение е изчислила НЕК за цената, на която иска да подава енергията от водните си централи. Заявената цена за ВЕЦ-овете на държавната електрическа компания е 98.52 лв./МВтч, което е ръст от близо 40 процента.    

При по-малко повишение на енергийния микс за регулирания пазар, по-ниска ще е базата, върху която тръгва начисляването на разходите за пренос, разпределение и доставка.

"Електроенергийният системен оператор", който управлява мрежата високо напрежение, иска повишение на цените си за пренос и достъп съответно с 27 и 29 на сто.

Мрежовите оператори  на средно и ниско напрежение ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" искат различни повишения на тарифите им за пренос и достъп. Най-малко поскъпване – с 2.79 лв./МВтч и за двете тарифи, иска "Енерго-Про". ЧЕЗ предлага за преноса да се плаща с 9.31% повече, а за достъп – с близо 12 %. ЕВН иска драстичното повишение на таксата за достъп на бита до мрежата с 220 процента, докато за преноса предлага намаление с близо 14 на сто. Важно е обаче да се отбележи, че тези цени са на стойности от под 1 стотинка до под 4 стотинки за мегаватчас.

Доставчиците скромни, но сметките им са без кръчмаря

Като цяло, предложенията на крайните снабдители ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" за новите цени от 1 юли 2020 г., не предвиждат голямо повишение, но сметките са правени без да са взети предвид исканията на останалите дружества по веригата преди тях. ЕВН на практика предлага да се запазят цените на чистата енергия, без таксите за достъп и пренос. "Енерго-Про" иска повишение от едва 0.039 процента, а ЧЕЗ са заявили нарастване на дневната енергия с 1.48 на сто, но за нощната - сериозно поскъпване с близо 70 процента.

Сега решенията са в ръцете на КЕВР. Практиката е работна група да разгледа заявленията, да провери обявените в тях обстоятелства и да прецени какви тарифи да определи за всички по веригата, което ще формира и крайното повишение за бита. След това този доклад трябва да се обсъди публично и накрая да се решат окончателно цените.

В последните години КЕВР определя поскъпване на тока за домакинствата в диапазона на годишната инфлация, а и последните коментари на председателя на регулатора Иван Иванов показват, че досегашната практика на комисията няма да бъде променяна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес