Държавната ТЕЦ "Марица Изток" глобена за работа без сероочистки

Държавната ТЕЦ "Марица Изток" глобена за работа без сероочистки

С 30 хиляди лева е глобена държавната ТЕЦ "Марица-Изток 2" в Раднево заради това, че нейните блокове 3 и 4 без сероочистване над определените 120 часа годишна в екоразрешителното на електроцентралата. Това съобщиха във вторник от Министерството на околната среда и водите, отчитайки работата на 16-те регионални инспекции по околна среда и води (РИОСВ) през октомври.

Екоинспекциите са наложили за този период над 206 хил. лв. санкции.

 

Акт е бил съставен и на частната ТЕЦ "Марица 3", Димитровград за това, че операторът не е уведомил РИОСВ за възникнала аварийна ситуация със сероочистващата инсталация. Това повишило средночасовите норми за замърсяване на въздуха със серен двуокис.

 

С 12 хил. лв. е глобено бургарското дружество "Чистота" за неправилна експлоатация на депо "Братово". С 10 000 лева е санкциониран операторът на Регионалното депо в гр. Враца - "Екопроект", поради установено натрупване на отпадъци над разрешения капацитет.

 

От РИОСВ-Бургас са издали 21 наказателни постановления, с които са наложени глоби и имуществени санкции за нарушения по Закона за защитените територии. Общият размер на наложените санкции е 12 500 лева - глобени са 20 физически лица и един едноличен търговец. Най-голяма по размер - 2000 лева, е глобата на физическо лице за навлизане с мотопед в резерват "Ропотамо".

Споделяне

Още по темата

Още от България