Държавната ТЕЦ получи 1 ТВтч спасителна квота за бита

Държавната ТЕЦ получи 1 ТВтч спасителна квота за бита

Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" получи спасителна годишна квота да произвежда 1 млн. MВтч (1 ТВтч) електроенергия за регулирания пазар за периода 1 юли 2021 – 30 юни 2022 г. Заповедта, задължаваща обществения доставчик – "Националната електрическа компания" (НЕК), да купува тока от въглищната мощност и да го продава на домакинствата е издадена от министъра на енергетиката Андрей Живков в понеделник, съобщиха от подопечното му ведомство.

Така електроцентралата ще може да продава на регулирания пазар скъпата си енергия, чиято цена е изчислена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на над 210 лв./МВтч при прогнозна пазарна стойност за следващите 12 месеца от около 120 лв. Нещо повече – като работи по задължение на регулирания пазар, дружеството ще получи компенсации от Фонда за сигурност на електроенергийната система, заради изхвърлените от нея въглеродни емисии.

Решението за квотата бе очаквано, макар първоначално КЕВР да реши да не даде квота на държавната ТЕЦ за регилурания пазар, именно защото цената на тока ѝ е прекалено скъпа. Това обаче означава да фалира силно закъсалото дружеството в многомилионна загуба и кредити за над милиард лева. Затова служебният енергиен министър постъпи като предшественичката си Теменужка Петкова, която миналата година също върна централата да продава за бита, макар да бе първоначално отрязана от квота. Тогава токът, вместо да поевтинее с половин процент, поскъпна с 2.7 на сто.

Как ще се отрази сегашната квота от 1 ТВтч за въглищната централа върху цената на тока предстои да се види, но според изчисления на Асоциацията на индустриалния капитал в България поскъпването от 1 юли ще е около 5 процента, при средно изчислени от енергийния регулатор 3 на сто без скъпия ток от "Марица Изток 2". Калкулациите обаче бяха направени и при по-ниски цени на природния газ, който от май досега поскъпна с 20 на сто, а от 1 юли се очертава нова повишение на цената с нови над 10 процента.

Решението на КЕВР за цените на природния газ за юли и на топлинната и електрическата енергия за следващата една година ще бъдат взети в четвъртък – 1 юли.

От енергийното министерство посочват, че заповедта на Живков е издадена въз основа на текст от Закона за енергетиката предвиждащ такава възможност от съображения за сигурност на зелектроенергийната система и се мотивира с решението на Народното събрание от 2020 г., което задължи Министерския съвет да не допуска прекратяване или ограничаване на работата на въглищната централа. Така миналата година бяха налети близо 600 млн. лв. в предприятието под формата на увеличение на капитала от страна на собственика му – "Българския енергиен холдинг". Въпреки това финансовата агония на ТЕЦ-а продължава заради драстично поскъпналите парникови квоти, които мощността е длъжна да купува заради замърсяването на въздуха.

От ведомството на Живков обясняват още, че са получили становища от шефовете на НЕК и "Електроенергийния системен оператор", че ТЕЦ "Марица Изток 2" трябва да работи, за да се гарантира надеждната работа, сигурността и устойчивостта на електроенергийната система на страната.

"Определянето на годишна квота за топлоелектрическата централа е в отговор на тази необходимост. Това е краткосрочна мярка, която да гарантира работата на ТЕЦ-а в следващия едногодишен период и да осигури плавна трансформация с оглед екологичните изисквания и икономическите реалности, свързани с високоемисионните на СО 2 производители", обясняват от енергийното министерство.

То припомня, че смята да предложи по Националния план за възстановяване и устойчивост предоставяне на 700 млн. евро безвъзмездна помощ за замяна на 1500 МВ въглищни мощности в комплекса "Марица Изток" с газови. Очаква се търговете за инвестиционни проекти в тази посока да започнат в началото на 2021 г., което означава, че за следващия регулаторен период трансформацията на държавната ТЕЦ няма да се е случила и вероятно отново ще трябва да се търсят "краткосрочни решения".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес