Държавната ТЕЦ се активира на борсата за ток

Държавната ТЕЦ се активира на борсата за ток

Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" ще пусне от вторник още един блок в експлоатация и така за свободния пазар ще работят четири блока, един е предназначен за регулирания пазар и бита, а останалите три мощности на въглищната електроцентрала са в планов ремонт. Отделно дружеството е обявило за вторник – 10 август, провеждането и на три търга за продажбата на по 150 МВ три времеви отрязъка - 16-22 август, 23-29 август и за целия месец септември.

Това съобщиха от собственика на електроцентралата – "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), където се е състояла среща по въпроса с високите цени на тока с участието на зам.-министъра на енергетиката Мирослав Дамянов, председателя на енергийния регулатор Иван Иванов като са били поканени и представители на работодателските организации.

Очаква се участието на държавната централа на борсата за ток да доведе до намаляване на цената на електроенергията, която миналата седмица достигна 340 лв./МВтч и предизвика недоволството на бизнеса, част от който започна да спира работа заради непосилните цени https://www.mediapool.bg/zavodi-spryaha-rabota-zaradi-neposilno-skapiya-tok-news324887.html. След призивите да заработи ТЕЦ "Марица Изток 2", вместо да чака държавни дотации, тя започна да натоварва постепенно мощности и така в края на миналата седмица цените паднаха под 260 лв./МВтч, а през уикенда и до 187-185 лв., но за понеделник стойностите отново надхвърлиха 300 лв. Доставките за вторник струват 265 лв./Мвтч.

От БЕХ информират, че в първите девет дни на август средното дневно потребление на крайните снабдители превишава определеното в решението на Комисията за енергийно и водно регулиране с 5984 МВтч. За компенсиране на този преразход "Национална електрическа компания" е била принудена да купува повече ток от двете т.нар. американски въглищни централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", но два от блоковете на последната са в съгласуван годишен планов ремонт. Работата на водните централи на НЕК пък е съобразена с отпуснатите от екоминистерството квоти за изразходване на вода.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?