Държавни акции в ЧЕЗ за над 82.5 млн. лв. бяха продадени през борсата

Средно половината дялове от двете дружества купени от 31 посредника при ръст на цените от 10-15%

Държавни акции в ЧЕЗ за над 82.5 млн. лв. бяха продадени през борсата

В първия ден от борсовата търговия на държавните дялове в електроразпределителната мрежа в Западна България, чийто мажоритарен собственик е чешката компания ЧЕЗ, бяха продадени около половината от общия брой акции, съобщиха от фондовата борса в понеделник. От Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) допълниха, че приходите от частично продадените 33-процентни държавни дялове са общо 82 511 288 лв.

АПСК пусна на 29 октомври за продажба държавните дялове от 33 на сто в дружествата "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ Електро България", като интересът на инвеститорите към първата компания, в чиито активи е електроразпределителната мрежа, бе по-голям и логично бе постигнато по-голямо повишение на началната цена.

В аукциона бяха продадени 75.56 на сто от целия държавен дял в "ЧЕЗ Разпределение България", като пазарните поръчки се удовлетворяваха на цена 1605.85 лв. за акция, съобщиха от борсата. Това е с 13 процента над минималната цена от 1416 лева за акция, с която стартира търговията. От "ЧЕЗ Електро" до обяд бяха продадени 33.94 на сто от държавния пакет като постигнатата средна цена за акция бе 9 485.37 лв., което е около 9.5 на сто над началната тръжна цена от 8660 лв. за акция.

Така ръстът на цената на предлаганите държавни акции не оправда очакванията на шефа на АПСК Емил Караниколов от предишния ден да се постигне над 20-процентно увеличение на стартовата цена.

Общо сключените сделки са 499, акции са купили 31 инвестиционни посредника.

Търсената минимална цена на държавните дялове оцени на практика целия акционерен капитал на "ЧЕЗ Разпределение България” на 272.8 млн. лв., а на "ЧЕЗ Електро България” - 43.3 млн. лв.

Когато в края на 2004 г. ЧЕЗ приватизира 67 на сто от дяловете в електроразпределителните предприятия в София, София-област и Плевен, държавата получи 281.5 млн. евро.

Търговията с акциите на двете дружества на ЧЕЗ ще продължи 20 дни.

Приватизацията на държавните дялове от дружествата на "EВН","Енерго Про" и "ЧЕЗ" премина по най-прозрачен начин и за пореден път доказа, че е най-ефективният и безспорен метод за раздържавяване, заяви след края на сесията в понеделник шефът на борсата Васил Големански.

Убедени сме, че сериозният интерес към държавния дял в ЧЕЗ от страна на широк кръг инвеститори ще има дългосрочен положителен ефект върху капиталовия пазар, допълва Големански.

В края на декември миналата година държавата продаде през фондовата борса остатъчните си дялове (33 процента от капитала) в "ЕВН Електроразпределение" и "ЕВН България Електроснабдяване" за 98 млн. лв. В началото на октомври тази година през борсата минаха и държавните дялове в "Енерго-Про Мрежи" и "Енерго-Про Продажби", които осигуриха на държавата приходи от 65 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес