Държавни болници ще бъдат приватизирани

Държавни болници ще бъдат приватизирани
Българското правителство вероятно ще започне програма за приватизация на държавните болници през 2010 г., след като затъналият в дългове и неефективен сектор бъде реформиран, заяви здравният министър Божидар Нанев, в интервю за Ройтерс.

"Повечето от 350-те болници в България са държавна собственост, 71 от които са в забранителен списък. Нанев казва, че това може да се промени със законови промени, когато правителството има ясна стратегия", посочва Ройтерс.

"Приватизацията е начинът", каза 47-годишният Нанев, който е бивш хирург. "Трябва да започне приватизация както на болниците, така и на услугите, които те предлагат", посочва министърът пред Ройтерс.

През лятото на 2008 година бяха приети промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с който бе позволена продажбата на общински болници, но в забранителния списък попаднаха около 70 здравни заведения - университетските, специализираните и бившите окръжни болници, както и центровете за рехабилитация и диспансерите.

От здравното министерство заявиха пред Mediapool, че програма за приватизация на болници не се прави и не се предвижда продажбата им, точно защото попадат в забранителен списък. Оттам обясниха, че Нанев бил говорел по принцип, в смисъл, че след реформата условията за приватизация ще са по-благоприятни. В министерството допускат, че може да е станала грешка при превода.

В интервюто за Ройтерс Нанев обяснява, че инвеститорският интерес ще се увеличи, когато България установи по-добра структура за финансиране на болниците, което би могло да се осъществи чрез по-високи вноски в частните и държавните здравни фондове.

Решението на десноцентристкото правителство, избрано през юли миналата година, да затвори 21 държавни болници от ерата на комунизма и да завиши критериите за работа с НЗОК предизвикаха протести в редица български градове, припомня Ройтерс.

За да осигури пари за реформите, българското правителство обмисля възможността да задължи гражданите да плащат допълнителна здравна осигуровка и да увеличи с 2 процента размера на здравните вноски към НЗОК от 2011 г. Съществуващата схема за доброволно здравно осигуряване така и не проработи, добавя агенцията.

"Реформите изискват средства. Не можем да проведем реформи, като пестим пари, това трябва да е ясно", казва още министърът и добавя, че Министерството на здравеопазването разработва нови методи за изчисляване на цените на медицинските услуги.

"България - най-бедната страна в ЕС - оряза бюджета за здравеопазването за 2010 г. с 350 милиона лева до 2.25 милиарда, което представлява 4.2 на сто от БВП. Това е близо половината от средствата, отделяни за здравеопазване в много западни страни", посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от България