Държавни дотации и по-нисък ДДС за горивата искат недоволни от високите цени

Държавни дотации и по-нисък ДДС за горивата искат недоволни от високите цени

Държавата да дотира бензин А-95 и масовия дизел с 10 ст. на основната цена, да свали данъка върху добавената стойност (ДДС) върху горивата на 16 процента и да се махне въобще налогът върху акциза. Това предложиха протестиращи пред парламента в петък хора срещу високите цени на горивата, които се възмутиха и от рязко поскъпналите яйца и обеща отделни протести и за това..

Поредната проява на недоволните от политиката на държавата в областта на горивата този път не бе толкова голяма, но десетки автомобили с български флагове, гайди и тъпан се погрижиха демонстрацията да е шумна.

 

Освен намаляването на ДДС, което винаги се посреща с неодобрение от управляващите, независимо за каква стока става въпрос, протестиращите настояха да има стандарт в цените на горивата. Те искат още да се либерализира вносът на горива и да има граждански контрол върху работата на рафинерията в Бургас, каза Борислав Райчев от гражданското сдружение "Сила", което е организатор на редицата протести срещу горивата.

 

Според него цената на горивата у нас трябва да е около 2 лв. за литър, за да отговаря на стандарта на живот. По думите му всичко зависи от волята на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и икономическия Трайчо Трайков.

 

Протестиращите отново издигнаха плакати "Не сме LUKови глави" и "Монопол".

 

При голямото поскъпване на горивата през февруари от ”Сила" изпратиха списък с искания, като едно от тях е да се промени облагането на суровината. Първият голям протест на движение бе организиран миналата година, в началото на която цените на петрола достигнаха рекордни нива.

 

Недоволството на хората съвпадна и с драстичното поскъпване на яйцата седмици преди Великден. "Ние пържоли ли ще боядисваме на Великден, какво ще правим?", възмути се Борислав Райчев. "Не виждате ли, че сиренето гони цената на месото – това нормално ли е", запита той.

 

Всичко е прах в очите на хората - нищо няма да се промени, ако хората не се вдигнат, каза още организаторът, който нарече управляващите "хрантутници, които си раздават щедри бонуси, докато народът гние". Всеки българин трябва да протестира срещу несправедливостите, каза Райчев и предположи, че ще има масови недоволства и срещу цените на яйцата, ако те не паднат.

 

Янко Петров от организацията обясни по-малкото участници в протеста с това, че предишния път много от хората са получили актове с цел да бъдат сплашени, за да не участват в шествията.

 

След шумотевицата пред парламента протестиращите поеха с колите си по бул. "Цариградско шосе". По план те трябва да стигнат до светофара за кв. "Горубляне" и да се върнат обратно по същия маршрут до Народното събрание. Предвидено е протестните действия да продължат до 18 часа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес