Държавни фирми ще правят по-лесно съвместни дружества с частни компании

Минстрите одобриха промени в Закона за държавната собственост, за да направят възможно участието на държавни компании в обществени поръчки. Сн. БГНЕС

Фирмите и предприятия с повече от 50% държавно участие в капитала ще могат по-лесно да правят съвместни дружества с частни компании. Това предвиждат промени в Закона за държавната собственост, одобрени от правителството в сряда. Облекченията ще се прилагат, когато държавните дружества искат да участват в обществени поръчки или друг вид процедури за възлагане на строителство, доставки или услуги, както и при изпълнението на европроекти.

В момента фирмите и предприятията с над 50% държавно участие в капитала могат да се сдружават с частни компании само по процедурите на Закона за публично-частното партньорство. Аргументите на правителството са, че това реално ги спира от участие в обществени поръчки. Обяснението е, че често за да бъдат изпълнени изискванията за кандидатстване по тях, е нужно да се направи обединение от няколко участника.

Това обаче трябва да стане в срока за подаване на документи, който при стандартна открита процедура по Закона за обществените поръчки е 52 дни. Той е недостатъчен, за да могат държавните дружества да изберат частни партньори според процедурите за публично-частно партньорство и така те автоматично отпадат от голяма част от търговете.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?