Държавни облекчения за българо-руски филми

Българско-руски филмови копродукции да се ползват със статут на национални филми и да ползват редица облекчения, предвижда проект на споразумение между правителствата на България и Руската федерация за сътрудничество в кинематографията. Проектът ще бъде разгледан на заседанието на Министерския съвет утре.

Споразумението предвижда внасянето на материали и оборудване, необходими за създаването на смесените филми, да ползват режим на временен внос и износ и да не се облагат с мита и такси. Копродукциите ще бъдат представяни с надпис "Българо-руска продукция" или "Руско-българска продукция", който трябва да бъде поставен в началните и финални надписи, във всякаква рекламна продукция и навсякъде, където ще бъдат представяни филмите.

Споразумението предвижда и създаване на смесена българско-руска комисия за сътрудничество в кинематографията.

Министърът на културата Божидар Абрашев ще бъде упълномощен да подпише документа. Очаква се това да стане по време на предстоящото посещение на руския президент Владимир Путин в България.

В българските филмови среди не знаеха за правителствената българо-руска инициатива. По всяка вероятност, споразумението ще освободи руските кинематографисти от плащане на ДДС при реализацията на кинопроекти у нас. За това преди време се бориха американските кинаджии от "Ню имидж" и според техен български колега, са успели да постигнат положителен резултат.

Кинематографисти коментираха за mediapool.bg, че вероятно чрез тази бъдеща договорка България ще може да има достъп до руски субсидии, както и реципрочно - чрез нас Русия ще може да кандидатства пред еврофондове за кинопроекти.

Споделяне

Още от България