Президентът Плевнелиев хареса идеята на Синята коалиция

Държавни облигации да привлекат спестени 2 млрд. лв. от българите

Снимка: БГНЕС

Държавата да пусне за покупка от гражданите държавни облигации при атрактивни условия и добри лихви и така да привлече техни спестявания за 2 млрд. лв. е предложила Синята коалиция по време на среща в петък с президента Росен Плевнелиев, който стартира "месец на политическите консултации" с парламентарно представените партии.

Административната реформа, теми, свързани с програма за подкрепа за малките и средни предприятия, с данъчната хармонизация, енергетиката, реформата в сектор "Сигурност" са били сред обсъдените на срещата.

Синята коалиция е представила идеята си да се търси национална програма и възможност за добра комбинация между вътрешно и външно финансиране чрез закупуване на държавни ценни книжа от гражданите.

"Спешен въпрос е темата за рисковете, свързани с ниската ликвидност, намаляването на фискалния резерв на държавата и какви са механизмите за външно или вътрешно финансиране и рефинансиране, за да има България достатъчен резерв", заяви държавният глава след разговорите.

“Идеята е и гражданите с милиардите, които имат в банковите сметки, да купуват държавни ценни книжа, така както се прави в Италия и Португалия”, каза Плевнелиев.

Според него, ако има ликвидна криза, решението е рефинансиране, което е добре да стане по вътрешни и външни канали.

“България макроикономически е стабилна и може да извърши такава операция. Цифрата е 3 млрд. лв.. Освен рефинансирането на 2 млрд. лв. по външния дълг през януари 2013 г., ние имаме още 1 млрд. лв. планиран дефицит в бюджета за 2012 г."

Тези 3 млрд. лв. биха могли да тестват и двата пазара – и вътрешния, и външния.

"Добре е да се тества и външният пазар, защото ние по този начин ще знаем къде се позиционира държавата в глобалната картина. Полезно е да се знае как международният пазар оценява риска на България”, допълни президентът.

“Ако се направи добра кампания, и се предложат облигации, както и добра лихва, българските граждани биха могли да реагират като италианските граждани. Лесно може да се направи такава кампания, има силни аргументи за това. Става въпрос за привличане на 2 млрд. лв., които да се превърнат в облигации. Хубаво е българските граждани да започнат да имат доверие на собствената държава, когато тя им предлага добри условия”, заяви от своя страна съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов.

"Защо не - да работим и за такова доверие на гражданите към правителството и към държавата, че гражданите с наличностите си да купуват държавни ценни книжа", добави Плевнелиев. Той каза, че много му е харесала идеята на Синята коалиция по този проблем.

"България спешно има нужда от план и не може той да включва изразходване на Сребърния фонд. Не може това да е източникът за финансиране на дефицита, който се очертава и за покриването на външния дълг, който трябва да се плати януари 2013 г.", коментира лидерът на СДС Мартин Димитров.


На срещата е постигнато съгласие енергетиката да е сред темите на първия Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), който ще се състои в края на март.

Истинската диверсификация за България е газовата връзка с Турция, където имаме възможност за алтернативни доставки. През 2012 година трябва да стартира строителството ѝ. Изключително важна е и газовата връзка с Румъния, отбеляза Плевнелиев.

Той очаква от правителството да се подготви добре за провеждането на преговорите с "Газпром" за доставките на суровина след 2012 г. и да работи за това България да получи една справедлива цена на природния газ.

В началото на седмицата от ДСБ поискаха от кабинета да настоява за 10 процента по-ниска цена на руското синьо гориво, каквато "Газпром" даде преди дни на партньори от Италия, Германия, Турция и Словения.

Преговорите с "Газпром” трябва да са публични и да не се стига до ситуация като с договора АСТА, отбеляза другият съ председател на "Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитров.

"Газпром” ни продава газ на една от най-високите цени в целия ЕС заради предишното правителство и заради подписа на Румен Овчаров, каза още Димитров. Той обяви, че Полша е постигнала малка революция и с участието на ЕК Полша е договорила тръбата, която идва от Русия, да може да бъде ползвана за доставки от трети страни. Това би било полезно и за България, ще е истинска либерализация и ще намалява цената на газа, коментира лидерът на СДС.

Синята коалиция заяви своята подкрепа за национална програма за енергийната ефективност и мерки за енергийна диверсификация и либерализация, както и категоричната си позиция срещу АЕЦ "Белене". Президентът Плевнелиев припомни своя ангажимент решението за АЕБ "Белене" да бъде взето в широк дебат.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?