Държавни служители заплашвали бежанците с бавене на молбите им, ако се оплакват

Служители на Държавната агенция за бежанците са заплашвали бежанци, че ако се оплакват и протестират, ще бавят процедурата им за даване на статут на закрила. Това съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК), след като представители на организацията са посетили бежанските центрове в столичните квартали Военна рампа и Враждебна на 3 и 8 октомври.

При посещението от БХК са констатирали редица смущаващи факти.

"Множество хора от центъра във Враждебна свидетелстват, че служители, които провеждат интервюта на търсещите закрила, заплашват тези от тях, които са посочени от полицейската охрана на центъра като организатори на протеста там", казват от БХК.

"Заплашват ги, че ще продължат неограничено дълго процедурата им за получаване на бежански статут, ако търсещите закрила не престанат да се оплакват и да протестират. Това поведение е престъпно – то съставлява принуда (чл. 143 от Наказателния кодекс (НК)), ако не престъпление по служба (чл. 282 НК)", отбелязват от комитета.

БХК изброява защо са протестирали настанените в двата центъра чужденци. Основно причините са заради безобразните битови условия там. Във Враждебна положението е следното, разказват от БХК:

Тоалетните са мръсни и запушени, топлата вода не стига, няма достъп до лекарска помощ, а бърза помощ преглежда само бременни жени и малки деца. Които могат, сами ходят до болница, където пък им отказват преглед заради липса на преводач.

От организацията са установили също, че липсва отопление, помещенията са зарити с боклук, оставен в неизползваните сгради още преди настаняването на хората. Няма котлони, няма уреди за притопляне на храна. Храната е недостатъчна. няма маси, нито елементарна мебелировка. Хората се перат със студена вода и сушат дрехите по околните дървета.

Сходно е положението и в центъра във Военна рампа, казват от БХК. Почти не се мяркат хора от Държавната агенция за бежанците.

"БХК много внимателно ще следи положението в центъра за настаняване във Враждебна с оглед пресичане на всякакви опити на длъжностни лица да оказват натиск върху хора, информирали БХК. В подобни случаи на разправа държавата не е безотговорна, тъй като съществуват и наднационални механизми за обуздаването ѝ", предупреждава неправителствената организация.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?