Държавни земи масово се обработват незаконно

Държавни земи масово се обработват незаконно

Повече от половината държавни земи се обработват неправомерно или въобще не се обработват, сочат резултатите от извършена проверка на Министерството на земеделието и храните, съобщиха от ведомството в петък. Затова е изработена стратегия за управлението на Държавния поземлен фонд, която зам.-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов е представил пред парламентарната комисия по земеделие.

Във фонда има общо 2 877 261 дка, от които не се обработват или се обработват незаконно 1 324 252 дка (57%). Продължава раздробяването на имотите и средният размер намалява във всички области, без изключение, от 22.7 дка през 2003 г. на 17.9 дка през 2008 г. Трайно изоставените земеделски земи от държавния фонд са 29% - почти една трета.

Проверка на Инспектората на МЗХ в края на миналата и началото на тази година е открила непровомерно ползване на държавни земи в област Добрич - 50 000 дка (1/4 от територията на областта). За 2006/7 г. от списъците на земи за отдаване под наем и аренда с писмо от агроведомството неправомерно са изключени 16 000 дка.

За 2007 г. МЗХ разпорежда да бъдат изключени още 15 000 дка от тръжните процедури.

За 2008/9 г. земи в размер на 34 000 дка свободни имоти от ДПФ не са били включени в тръжна сесия. За 2009/10 г. въпреки съгласие на МЗХ ОДЗ “Добрич” не е провела процедурите за отдаване под наем и аренда на 40 000 дка свободни земеделски земи. Одитът на Сметната палата е установил тежки административни и финансови нарушения, сключвани са незаконни споразумения за ползване и отдаване под наем на земи от Държавния поземлен фонд.

Сега ведомството е подготвило в проектостратегията ясни правила за отдаване, ползване и заплащане на държавните земи, прозрачност при управлението и ефективен контрол от страна на държавата, за да бъде прекратени злоупотребите и корупционните практики.

Проектът за Стратегия е съгласуван и подкрепен от политическия кабинет на МЗХ, и получи и принципното одобрение след проведената дискусия между депутатите от Комисията по земеделие и представителите на министерството.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?