Държавните чиновници с по-малки отпуски, изравняват се с частния сектор

Премиерът: Ако си музикант, ще забравиш да свириш за два месеца

Държавните чиновници с по-малки отпуски, изравняват се с частния сектор

Правителството обмисля да изравни дните отпуск в държавния и частния сектор. Така чиновниците ще имат право да взимат само 20 дни годишно, съобщи премиерът Бойко Борисов в четвъртък.

"Примерно, директор на дирекция в едно министерство му се полагат 43 дни платен отпуск, прибавяме и празниците, на практика има служители, които работят по двеста-двеста и няколко дни в годината, докато в частния сектор има 20 дни отпуск", коментира Борисов по време на дискусия с представители на Американската търговска камара.

Малко по-рано той обясни пред БНТ, че идеята му дошла след среща с група млади икономисти и той заръчал на финансовия министър Симеон Дянков да подготви законови промени, които да се разгледат от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"Ако си музикант и два месеца не свириш, ще забравиш да свириш", аргументира си Борисов.

Той илюстрира проблема и с пример от икономическото министерство. Служителка в него имала 280 дни отпуск.

"Тя ако тръгне да си ги ползва, ще забрави къде е министерството. Може да преместят министерството през това време, не може да го намери", заяви Борисов.

"Ще има огромна съпротива, но аз истински се надявам и работодателите, и синдикатите в случая да ни подкрепят. Каква е логиката, ако работиш в държавната телевизия да  вземаш 30 или 40 дни, а ако си в частната - 20 дни. Просто трябва да има справедливост, заяви Борисов.

Той аргументира намерението си и с кариерата на финансовия министър Симеон Дянков, който като започнал работа в Световната банка е имал само десет дни отпуск.

Въпреки категоричното намерение на Борисов не е ясно, кои отпуски точно ще съкрати.

Председателят на синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа" Евтим Буюклиев уточни пред БНР, че основният отпуск на държавните служители е 20 дни, колкото и в частния сектор. Повече дни се полагат само при ненормиран работен ден.

"Когато се налага примерно след края на работния ден да се остане час-два, или половин час, за обслужване на гише на клиенти, за да не се връщат, отпускът за държавни служители в този член е минимум 5 дни до 12 дни. Ако му го даде ръководителят. Аз мисля, че премиерът някой го е подвел, някой в кавички доброжелател, или може би той не е разбрал. Явно става въпрос за онази стара история със залежалите отпуски, че не им стига времето да се изчистят", каза Буюклиев.

Правителството отдавна се опитва да се пребори с проблема с големите отпуски на чиновниците и през лятото на 2010 година вече бяха приети промени в Кодекса на труда, с които полагащите им се дни бяха намалени. Беше отнет допълнителният платен годишен отпуск от 15 дни. Дотогава държавните служители имаха право на 20 дни основен отпуск, 15 дни допълнителен и още 12 дни за ненормиран работен ден.

Също през 2010 година стана ясно, че някои служители в държавната администрация имат хиляди дни натрупан отпуск. Заради това държавата прие нови правила за изчистване на стария отпуск, според който натрупаните стари дни трябваше да се ползват до края на 2011 година, след което се губят.

Тази разпоредба обаче падна в Конституционния съд, който бе сезиран от президента Георги Първанов и БСП. Съдът прецени, че текстът отнема вече придобити права на служителите.

С друг текст, който обаче остана в сила, беше въведена двегодишна давност за ползването на платения годишен отпуск. Той важи за новите отпуски след лятото на 2010 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България