Държавните чиновници ще си говорят безплатно през видеотелефон

КЗК спря поръчката заради ограничителни условия, планира се нова процедура

Държавните чиновници ще си говорят безплатно през видеотелефон

Държавната администрация се готви да говори безплатно по видеотелефони през собствена система. Целта e държавата да спре да плаща милиони левове на телекомите и чиновниците да имат защитена връзка. За това е обявена обществена поръчка за 300 хил. лв., но тя е спряна от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради ограничителните ѝ условия. Сега предстои обявяването на нова, като ще се премахнат дискриминационните критерии. Това обясниха от Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ИАЕСМИС) пред Mediapool.

Идеята е да се проектира и изгради национална система за гласови и видео комуникации за държавната администрация. За целта може да се използват честотите на военните. Така например чиновник от областната дирекция в Русе ще може да си говори директно по телефона с даден министър в София, без да е необходимо да се разкарва до столицата за решаването на важен въпрос. Освен това ще могат да се правят видео съвещания. В бъдеще дори се планира да могат да се провеждат и заседания на правителството по този начин, когато премиерът не е в София например.

 

От обясненията на ИАЕСМИС обаче не се разбра как точно ще работи системата и защо се налага внедряването ѝ при положение, че чиновниците на по-ниски нива нямат проблеми да използват безплатни интернет приложения като skype за ежедневната си работа, а при работа със секретни данни да се използва криптирането на връзката.

 

Със задачата по изграждането е натоварена агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи". Тя развива и управлява електронна съобщителна мрежа на държавната администрация и за нуждите на националната сигурност, която е част от Интегрираната комуникационно-информационна система за управление на страната и въоръжените сили при обявяване на извънредно положение, военно положение или война.

 

През октомври ИАЕСМИС пуска обществена поръчка за изграждане на национална система за гласови и видео комуникации за администрацията. Стойността ѝ е 300 000 лв., а срокът за реализацията 180 дни. Предвидено е бъдещият изпълнител да бъде избран по икономически най-изгодната оферта, като техническото предложение е с тежест 70, а цената – 30.

 

До подаване на оферти обаче не се стига, тъй като фирмата “ПВТрисити”, собственост на Валентин Вълков и Христо Христов, обжалва процедурата с мотив, че са заложени дискриминационни критерии и методът за оценка на офертите е неясен и субективен. Подозренията са, че търгът е направен за определен кандидат.

 

На 6 декември антимонополният орган излиза с решение за отмяна на обществената поръчка. Според КЗК изискванията за притежавани нива на партньорство с производителите на предлаганите продукти е в нарушение на Закона за обществените поръчки, защото необосновано ограничават участието в процедурата.

 

“Възложителят е поставил редица условия, на които участникът и неговият екип от експерти трябва да отговарят, включително и експертите по “проектиране на информационна инфраструктура“, да са сертифицирани от съответните производители за актуалните версии на предлаганите платформени решения. Паралелно с това незаконосъобразно се изисква наличие на определен тип търговски взаимоотношения между участника и производителя на предлаганите продукти”, мотивира се КЗК.

 

След решението на КЗК поръчката е спряна. Няма да обжалваме решението на КЗК и ще се съобразим с направените препоръки, заявиха от ИАЕСМИС. От агенцията обясниха, че ще преработят тръжните условия и ще пуснат поръчката отново.

 

Срещу идеята има голям отпор от телекомуникационния бранш, защото ако идеята се реализира, това означава да загубят милиони, коментираха неофициално  държавни чиновници.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?