Държавните дялове в ЕРП-ата може да се продадат през нова компания

Държавните дялове в ЕРП-ата може да се продадат през нова компания

Държавата може да събере миноритарните си дялове в трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) в една компания , която да се листва на борсата. Това съобщи в петък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във връзка с намерението на държавата да осребри участията си от по 33 процента в трите дружества, които се управляват от мажоритарните собственици EBН, Е.ОН и ЧЕЗ.

Другата възможност е тези дялове да бъдат предложени на стратегически или на малки инвеститори, но по някакъв начин държавата трябва да получи печалба от тях, допълни министърът.

Той отбеляза, че с наличните си проценти държавата може да участва в акционерните събрания на дружествата, но не и да налага свои виждания при вземане на оперативни решения.

Трайков, който преди да поеме министерския пост бе прокурист в “ЕВН България“, допълни, че досега на държавата не са плащани дивиденти, тъй като печалбата е била реинвестирана. По думите му държавата обаче не губи, тъй като с обратното вложение на печалбата стойността на компаниите е нараснала, което ще е от полза при осребряване на държавното участие.

Идеята за създаване на специална компания с миноритарните дялове от ЕРП-ата се лансира за пръв път, досега е коментирана възможността тези акции да влязат в бъдеща държавна компания, която да обедини управлението на всички държавни активи в различните предприятия.

Когато се продаде част от тази компания, купувайки си една акция, вие ще имате дял в целия български сектор на разпределение, обясни Трайков.

В приватизационните договори с тримата части инвеститори, подписани в края на 2004 г., обаче има клауза, макар и под условие, според която миноритарните дялове се предлагат първо на тях, ако има законови предпоставки за това.

При това положение е възможно ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН да изявят претенции за пръв отказ от придобиване на тези дялове, тъй като с тях досега не са водени разговори дали имат интерес да увеличат процентите си, коментираха от Агенцията за приватизация (АП) пред Mediapool.

Според ведомството обаче по-добрият вариант е да се тества по-широк кръг от инвеститори през борсата, като изборът дали това ще става по пакети, както са си сега от отделните дружества, или чрез вливането им в една компания, зависи от това колко бързо държавата желае за осребри участието си.

Събирането на дяловете от ЕРП-ата в една компания, която после да се листва на борсата, е много добра възможност за регионалните фондове да придобият участие в електроразпределителната мрежа. Това обаче ще стане по-бавно, тъй като е необходимо да се извършат различни процедури по създаването на тази компания, коментира изпълнителният директор на АП Тодор Николов пред Mediapool.

Към една такава компания би имало по-голям и по-концентриран интерес, отколкото ако се пуснат по отделно миноритарните пакети, прогнозира той.

По повод приватизацията на "Булгартабак холдинг" министър Трайков отново заяви, че тя няма как да се случи до края на годината, каквото беше първоначалното му намерение.

Въпрос на дни е да се обяви конкурсът за избор на консултант по раздържавяването на тютюневия холдинг, каза още Трайков. Въпросният консултант трябва заедно с АП да прецени дали “Булгартабак“ да се продава чрез търг, конкурс или на борсата, като становището на министъра е, че конкурсът е по-познатият за инвеститорите вариант.

"Булгартабак" даде доста голяма дан към публичните финанси тази година както с първоначалния си дивидент, така и с допълнителните 40 млн. лв. към националния бюджет, добави Трайков.

Споделяне

Още от Бизнес