Държавните електроцентрали възобновяват пълната си борсова търговия

ТЕЦ "Марица Изток 2"

Държавните "АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" и "Националната електрическа компания" възобновяват пълния обем на дневните си квоти от електроенергия, предназначени за търговията на Българската независима енергийна борса, съобщи борсовият оператор във вторник.

Така двете електроцентрали още на 1 февруари ще предложат за доставка следващия ден определеното им Европейската комисия задължително количество ток за борсовата търговия с ток, а не намалените обеми заради гарантирането на потреблението на регулирания енергиен пазар.

Ограничението бе въведено на 9 януари  2017 г. заради големия студ, който вдигна консумацията на електроенергия до рекордните почти 7700 МВ в пиковите часове. Това стана с разрешението на Брюксел и тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че орязването на квотата е с 50 МВ за всяка от двете държавни централи. Тя обеща,че при нормализиране на състоянието на енергийната система  дори ще бъдат пуснати отклонените в периода на ограничението количества електроенергия.

В сряда обаче ядрената и въглищната централи ще излязат на борсата с определените им от ЕК дневни обеми. Какви количества и в кои периоди ще бъдат пуснати на този  пазар допълнителните обеми ще се съгласува с Брюксел, научи Mediapool от енергийното ведомство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес