Държавните фирми бавят избора на обслужващи банки

Изпълнението на наредбата срещу концентрацията на държавни пари в една банка се разтегли във времето

Държавните фирми бавят избора на обслужващи банки

Седем месеца след като служебното правителство на Марин Райков прие наредба за избор на обслужващи банки за фирмите с над 50% държавно участие, за да се прекъсне практиката на прекомерна концентрация на държавни средства в една или няколко банки, се оказа, че неголяма част от дружествата са спазили изискването да изберат банка с конкурс, така че в една институция да няма повече от 25% от средствата им.

 

Справка към края на януари т. г. показва, че само няколко министерства са поместили на сайтовете си разпределението на парите на държавните фирми под шапките им в банките към края на миналата година. А само в едно министерство - на отбраната - дружествата са направили избор на кредитни институции, така че във всяка избрана банка да няма повече от 25% от средствата на едно дружество.

 

Парите на "военните" фирми са предимно в ЦКБ

 

Държавните дружества към Министерството на отбраната (МО) залагат предимно на Централната кооперативна банка (ЦКБ), става ясно от справка на ведомството.

 

Най-голямото дружество към МО ТЕРЕМ, с нетни средства над три милиона лева, се е спряло на осем финансови институции – ЦКБ, ДСК, БАКБ, ПИБ, КТБ, Райфайзен банк, Алфабанк и Банка Пиреос.

 

"Интендантско отслужване" е избрало Централна кооперативна банка и Райфайзенбанк (България), а "Снабдяване и търговия" - Корпоративна търговска банка (КТБ).

 

"Армстройинвест", охранителната фирма "МОБА"и Военно издателство също разчитат на Централна кооперативна банка (ЦКБ).

 

"Проно" ЕООД пък е избрало за обслужваща банка Уникредит Булбанк

 

Райфайзенбанк АД и Първа инвестиционна банка (ПИБ) обслужват ДКЦ "Свети Георги Победоносец" Бургас, Райфайзенбанк – ДКЦ "Здраве 2000", Стара Загора

 

ДКЦ "Свети Георги", Хасково е избрало ОББ, Уникредит Булбанк и Райфайзенбанк. Балнеосанаториумът "ВИТА", Велинград - Централна кооперативна банка, а балнеосанаториумът "Света Богородица", с. Нареченски бани - Societe Generale Експресбанк.

 

Транспортни фирми тепърва ще разбиват концентрацията на средства

 

В Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията държавните фирми с разполагаеми средства над 3 млн. лв. всяка, все още не са решили въпроса с избора на банки и диверсификация на средствата в различни кредитни институции според изискванията на наредбата.

 

Така НКЖИ държи 87.98% от средствата си в банка Алианц, където са и всичките пари на дружество "ТРЕН".

 

Летище София държи 26.85% от средствата си в КТБ, БДЖ - 26.52% в Юробанк (Пощенска банка).

 

Варненското пристанище има две обслужващи банки - Експресбанк, в която държи 37.18% от парите си, и Алианц - 25.35%.

 

Държавната компания "Информационно обслужване", която е преброителят на всички избори досега, държи 75.8% от парите си в ЦКБ. Според информацията на сайта на министерството, дружеството е провело една процедура за избор на обслужващи банки, не си е харесало офертите и ще проведе втора процедура.

 

В Министерството на земеделието две държавни предприятия - Североцентралното и Югоизточното - трябва да решат въпроса с избора на банки, защото първото държи 32% от парите си в Юробанк, а второто - 36% в ЦКБ и 32% в КТБ.

 

Според съобщенията на страницата на Министерството на икономиката и енергетиката всички държавни дружества са с обявени процедури за избор на обслужващи банки. Дружествата от енергетиката боравят с големи средства и е от значение диверсификацията на тези средства, които миналата година бяха концентрирани основно в една банка - Корпоративна търговска банка. Впрочем по признание на служебния министър Райков към средата на миналата година 54% от всички средства на държавните компании бяха в КТБ.

 

Това именно предизвика общественото недоволство и съмненията, че властта фаворизира тази и още няколко определени банки, като кара държавни дружества да влагат парите си в тях.

 

Конкурси за определяне на обслужващи банки са обявили и дружествата под шапката на Министерството на здравеопазването. Това са основно болнични заведения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес