Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавните фирми ни избират, защото работим най-ефективно

Парите на държавни предприятия в Корпоративна банка са 10% от активите й, казва Цветан Василев, председател на Надзорния съвет на КТБ

113 коментара
Държавните фирми ни избират, защото работим най-ефективно

Г-н Василев, наскоро премиерът Бойко Борисов заяви пред в. "Труд", че ако държавните енергийни фирми си изтеглят парите от Корпоративна търговска банка (КТБ), тя може да фалира и да повлече целия банков сектор. Какво е положението с депозитите на държавни фирми в КТБ, как те я избраха и какво ще се случи, ако те изтеглят парите си?

 

Първо. Това не са пари на държавата, а на фирми с над 50% държавно участие. Второ, това са средства от стопански оборот на тези фирми. Те са клиенти на банката не от вчера, не от онзи ден, не от времето на тройната коалиция, а още откакто е създадена сегашната банка КТБ през 2000 г., още от времето, когато започнах да правя стратегии на банката. И една от стратегиите за развитие е обслужване на енергетиката. И като говорим за държавни фирми, те не са 18, както бяха услужливо подбрани, а над 200. И средствата към определена дата в КТБ АД не са представлявали 70%, а не повече от 20% от всичките средства на държавните фирми в търговски банки.

 

Повтарям, банката се е фокусирала върху енергетиката, което никога не съм крил. Банката работи с тези фирми, но парите им са краткосрочни, и който ги обслужва, знае какъв риск е това. Това са сериозни движения на средства. На определени дати те получават средства от свои клиенти, а на следващия ден, да кажем, те извършват разплащания. И повечето от тези компании не само имат средства при нас, но и са активно кредитирани от нас. Мога да кажа, че пряката експозиция на фирми с държавно участие към банката е от порядъка на 200 млн. лева. Тоест, те ни дължат също тези пари.

 

Тук говорим за нормална банкова дейност, а не за депозиране на излишни пари. Тези фирми нямат излишни пари, или ако ги имат, те са минимални.

 

За какъв дял от активите става дума?

 

КТБ разполага с активи около 3.8-3.9 млрд. лв. Те са около 10% от всичките активи. Изобщо не би могло да се говори, че банката би изпитала каквито и да било затруднения, ако тези клиенти ни напуснат.

 

Ние обаче ще се борим за всеки от тях. Защото те са наши клиенти повече от десет години. Сменяли са се правителства, те са оставали. Защо никой не попита клиентите ни как работят с Корпоративна банка? Например да попита шефовете на НЕК, на "Булгаргаз", на АЕЦ "Козлодуй"? Освен това всичките проведоха нови процедури по специално разработени критерии, в които КТБ АД отново беше класирана като една от основните обслужващи банки.

 

И още нещо да ви кажа – защото банката работи най-ефективно, което никой не може да отрече. Ние сме се фокусирали върху няколко основни направления – енергетика, инфраструктура, експортно финансиране. Ние затова имаме и най-малко лоши кредити, защото сме експонирани в тези отрасли, които понасят най-малки конюнктурни сътресения, а не в строителството и други отрасли например.

 

И все пак впечатлението е за по-специално отношение между правителството и Корпоративна банка.

 

Какво разбирате под специално? Нали преди това бяхме банка на ДПС? А през 2001 г. пък Корпоративна банка бе наречена банката на Иван Костов. Винаги са ни сочили за банка на някого, защото никой не иска да приеме, че една българска банка може да бъде конкурентна на големите чужди банки.

 

Логично е да се допусне политическа обвързаност поради съмненията, че си купувате влияние чрез медиите на Делян Пеевски, като наливате в тях пари от КТБ благодарение на парите на вашите клиенти държавни фирми? Това не е ли скрита форма на държавно подпомагане на частни издания?

 

Ето данните, които са публични, какво "наливам" под формата на реклама в медиите изобщо: От началото на годината към днешна дата целият разход за реклама на КТБ е 843 хил. лв. Какво влияние мога да си купя с тези пари?! Освен това с всеки разход, дори и с този, аз натоварвам банката. И намалявам печалбата. Защо тогава банката е с най-високата печалба? Защото работи най-ефективно.

 

Има други начини за наливане на средства извън бюджета за реклама.

 

Как други начини? Банката е публично дружество, което подлежи на регулация най-малко от три институции – БНБ, КФН и международни одитори.

 

Да изясним въпроса за собствеността в медиите, контролирани от Пеевски, за които има съмнения, че налагат монопол на медийния пазар.

 

За какъв монопол говорим? Защото на телевизионния пазар консултираната от мен ТВ7 има пазарен дял от 5-6 процента и понеже тя върви нагоре, това може би смущава конкурентите.

 

А по отношение на вестниците групата на Донев – Павлов (съсобственици в компанията, издаваща групата вестници, сред които "Труд" и "24 часа" – бел. ред.) непрекъснато тръби, че са най-големите.

 

А онлайн медиите?

 

Нямам никакво отношение към тях. Говоря за основната група, която беше на Блъсков и в нея влизат вестниците "Телеграф" и "Монитор". Те имаха два-три пъти по-нисък тираж от изданията от бившата група на ВАЦ – "Труд" и "24 часа", когато бяха закупени от г-жа Ирена Кръстева. По това време вестниците на ВАЦ бяха с пълно основание заподозрени в монопол на рекламния пазар, включително и чрез огледалната реклама в двата вестника. И имаше жалба по този въпрос в Комисията за защита на конкуренцията.

 

Междувременно вестник "Телеграф" се разви и вдигна тиража си и се превърна в най-влиятелния вестник, защото не може издания като "Труд" и "24 часа" с два-три пъти по-нисък тираж да претендират, че са най-влиятелни, след като читателите определят друго.

 

Нека още веднъж да внесем яснота какво е вашето лично участие и участието на Корпоративна търговска банка в медийни проекти и по-специално в групата, контролирана от Делян Пеевски.

 

Участието ми в проекта на Делян Пеевски е нулево.

 

Аз имам участие в структурата, която придоби ИПК "Родина". Аз инвестирах не заради самите вестници, а заради ИПК "Родина”.

 

А откъде бе осигурен капиталът за покупката на самите вестници като търговски марки, активи и т. н.?

 

Единственото първоначално кредитиране от Корпоративна търговска банка бе през 2008 г. за закупуване на компаниите, издаващи вестниците, и то във връзка с участието им в ИПК "Родина". След това реших, че чрез компанията ми ТЦ-ИМЕ, което е с капитал около 200 млн. лв. може да се осигури развитието на интересен инвестиционен проект на терена на ИПК "Родина".

 

Имате ли пряко или косвено участие – вие или КТБ - в промяната в собствеността във вестник "Стандарт" и няколко електронни медии?

 

Нямам никакво участие – пряко или косвено - във в. "Стандарт".

 

Какви са отношенията ви с Христо Грозев и Карл Хабсбург – съдружници в компанията, собственик на "Труд" и "24 часа". Публично известни са споровете им с другите двама съдружници – Огнян Донев и Любомир Павлов. От техния лагер се твърди, че Грозев и Хабсбург са търсили подкрепата ви за решаване на спора им с Грозев и Хабсбург.

 

Господата Грозев и Хабсбург съм виждал само на снимки. Първо – не ги познавам. Второ – не аз съм си избирал за партньори Грозев и Хабсбург, а Донев и Павлов.

 

Така че каквито и разпри да имат помежду си, да не ги прехвърлят на мене!

 

Грозев е човекът, който в известна степен твърдо е работил срещу мен. Аз все пак съм един от съветниците на компанията, която купи 50% от НУРТС. Как тогава да съм благоразположен към човек, който работи, и то много активно срещу моя интерес? Защото, няма да скрия, че имам интерес, щом съм консултирал клиентите си, те са платили маса пари, а се забавят проектите им, накърнява се и репутацията ми. А и има клаузи, според които мога да претърпя и материални загуби.

 

Участвате ли по някакъв начин в сделката за приватизацията на "Булгартабак"? Кой всъщност е реалният купувач на холдинга?

 

Във всички случаи ВТБ (руската банка Внешторгбанк – бел. ред.) със сигурност е подкрепяна, за да поеме такъв риск със сделката.

 

От кого?

 

От човек или инвеститор, който познава бизнеса, защото ВТБ не би влязла в сделката самостоятелно. Самата сделка мен ме интересува, защото така или иначе КТБ е вторият по големина акционер в "Булгартабак" (с дял около 8% - бел. ред.). Важно е да се знае, че в "Булгартабак" са се вършили безчинства в буквалния смисъл на думата. Сто милиона лева са отклонявани средногодишно от държавното дружество за периода от 2004 до 2011 г. Сметнете за какви пари става дума. За същия период пазарният дял на компанията на вътрешния пазар пада от 92% на 32%, оттук може да се пресметнат загубите за нея и бюджета.

 

За това не сме безразлични да излязат наяве злоупотребите в него и затова ще настояваме да му се направи пълна ревизия от новия мажоритарен собственик и безобразията да станат видни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

113 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #113

  Каква наглост!

 2. ЛАМБО
  #112

  БАНКАТА на ДВАМАТА СУЛТАНИ (Статията е от 2010 г.) http://lambo.blog.bg/politika/2010/05/21/bankata-na-dvamata-sultani.549068

 3. Анонимен
  #111

  3.8-3.9 млрд. лв. Те са около 10% от всичките активи- ТОВА ГРЕШКА ИЛИ ЛЪЖА Е. Банката има пари равни почти на държавния бюджет-????????

 4. Анонимен
  #110

  "Телеграф" - най-влиятелен. Сигурно! Сред чекиджиите, дето се празнят на третата му страница.

 5. Анонимен
  #109

  За кой Петър Илиев говори 51 че ми стана интересно?

 6. Анонимен
  #108

  остави я Булбанк, аз не знам човек дето да има заем там и да е доволен - постоянно променят условията по кредитите, като тези от Пощенска. Заради тези жилища станахме роби на банките

 7. Анонимен
  #107

  В Италия като се разчу за падането на Берлусклони всеки започна да тегли пари от банките и най-много теглят парите си от УНИКРЕДИТ? Как е в България Уникредит? Доволни ли са нейните клиенти? Все пак е Италианска банка. Казвайте овреме

 8. Анонимен
  #106

  105 Ти да не си на заплата при Р.Овч.? Много си прав че лихвите на КТБ са много по-ниски от другите банки, но по кредитите 105, по кредитите. Щом са се увеличили с над 1 милиард депозитите на граждани и фирми за последната половин година в банката значи условията им харесват. Мани ги тия 200-300 милиона депозити на държавните дружества и с тях и без тях

 9. Анонимен
  #105

  Тоя комуноид за идиоти ли ни мисли?При всеки опит някой нов шеф в енергетиката да измъкне дори и 1милион от банката му и да ги премести в друга банка , веднага се звъни и му се нарежда да върне парите обратно при другаря Василев!А истината е , че лихвите в КТБ са доста по- ниски от другите банки.Но на кой му пука!И така е вече 10 години!!!

 10. Анонимен
  #104

  При Левон има 20%, при ТИМ има 20%, при кака Цвети има 20%, при бате Цеко има 20% и другите 20% са пръснати по други банки Големият въпрос е да няма държавни пари в гръцки и италиански банки защото освен Гърция и Италия май фалира

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.