Държавните фирми ще внесат 60% от печалбата си в бюджета за 2015 г.

Държавните фирми ще внесат 60% от печалбата си в бюджета за 2015 г.

Държавните фирми ще внесат 60% от печалбата си за миналата финансова година в бюджета като дивидент, реши Министерския съвет.

Това е с 10% по-малко от внесения дивидент през миналата година и с 20% по-малко по-време на управлението на първото правителство на ГЕРБ.

Разпореждането на правителството не се отнася за болниците, защото се отчита тяхната специфика и изключителната им зависимост от ограничен брой източници на финансиране, е посочено в съобщението на правителствената пресслужба.

Срокът за внасяне на дивидента е 29 май, а за дружествата, които изготвят консолидиран отчет - 15 юли.

С това разпореждане се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет.

Дивидентът от държавните дружества се превърна в гореща тема през 2009 г., когато финансовият министър по това време Симеон Дянков вдигна рязко ставката на отчисленията от 50% на 80%. Това беше част от усилията за увеличение на приходите за бюджета, което обаче доведе до затруднения някои държавни фирми.

В края на 2013 г. по инициатива на вицепремиера Даниела Бобева ставката за дивидента бе намалена от 80% на 70% с обещание тя да стигне отново 50% до 2016 г. Аргументите бяха, че мярката на Дянков е изиграла своята роля в антикризисната програма и сега е нужно да се даде възможност на дружествата да инвестират в развитието си.

Споделяне

Още от Бизнес