Държавните фирми в изолация ще могат да вдигат заплатите с 4%

Търговските дружества с над 50% държавно или общинско участие, които са поставени в списъка за изолация поради задължения или лоши финансови резултати, ще могат да вдигат през годината с до 4% заплатите на работниците си спрямо нивото им към третото тримесечие на 2004 г. Условието е да имат тази година добри текущи финансови показатели.

Това е записано в приетата от правителството наредба за образуване на заплатите в държавните и общинските предприятия, която бе приета от правителството на заседанието му в четвъртък.

Дружествата с добри финансови резултати и без просрочени задължения ще могат да увеличават работните заплати по своя преценка, като наредбата дава възможност образуването на средствата за работна заплата да става чрез браншови договори.

Към наредбата е приложен списък на предприятия, които са на специално наблюдение от Международния валутен фонд през отделните тримесечия на 2005 г., както беше и предната година. В списъка са предприятия монополисти с господстващо положение на пазара, получаващи субсидии, както и фирми с големи загуби и просрочени задължения към деветмесечието на 2004 г., поясни социалният министър Христина Христова.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?