Държавните гаранции за АЕЦ "Белене" скочиха на 600 млн. евро

Държавните гаранции за АЕЦ "Белене" скочиха на 600 млн. евро

Правителството ще предостави държавни гаранции за 600 млн. евро за проекта АЕЦ “Белене”, реши на редовното си заседание в четвъртък Министерският съвет. Обезпечението е предвидено за заеми от "Евратом" и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), предвидени за проекта през 2008 г. Хазната застава зад сегашния инвеститор в мощностите – Националната електрическа компания (НЕК).

Близо месец ще продължи разглеждането на офертите на стратегическите инвеститори за новата атомна централа, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Срокът за подаването им в НЕК изтече вчера. Общо 5 оферти бяха подадени за придобиване на миноритарния дял от 49 процента от акциите на бъдещата АЕЦ. Предложенията са на белгийската "Електрабел", чешката CEZ, германските E.ON и RWE и италианската "Енел". Оферта не подаде френската "Електрисите дьо Франс" (EDF).

Министър Димитров се ангажира, че до края на годината ще се вземе решение за стратегическия инвеститор и ще започне договаряне с него.

Дотогава трябва да стане известна и банката, която ще осигури кредитирането на строителството, както и да се подпише договорът със изпълнителя на проекта.

Главният изпълнител - руската “Атомстройекспорт” е представил идеен проект в НЕК и в момента електрическата компания готви искането за разрешение до Европейската комисия, която също трябва да одобри окончателния договор с руската компания. Очаква се окончателният договор - "Атомстройекспорт” да се подпише до края на годината, уточни министър Петър Димитров.

Правителството вече беше дало държавни гаранции за заема от "Евратом", който е за 300 млн. евро и те бяха записани за 2007 г., но се забави одобрението от страна на Европейската комисия. По тази причина обезпечението трябва да се прехвърли за следващата година, тъй като се очаква Брюксел да се произнесе по искането за финансиране и по одобрението на избраната руска технология в края на 2007 г. или в началото на следващата.

Нови са обаче гаранциите за ЕИБ, пред която НЕК също ще кандидатства за финансиране на ядрените блокове. Не е ясно засега дали това е част от общото рамково кредитиране на проекта, чиято обща стойност е 3.997 млрд. евро. На въпрос на Mediapool дали парите, които ще се търсят от ЕИБ, са включени в кръга преговори, които води НЕК в момента, или ще се открие нова процедура, министър Петър Димитров отговори, че това е предпоставяне на нещата.

От думите му стана ясно, че и дума не може да става за оскъпяване на строителството, чиито 30 процента ще се извършат от български фирми и "никакви китайци няма да дойдат", както съобщиха някои медии. Възможно е единствено актуализиране на цената от 4 млрд. евро за АЕЦ "Белене" с размера на средноевропейската инфлация, която в момента е под 3 процента. Според мен се активизира антиядреното лоби и се създават митове, които не отговарят на действителността, коментира на финала министър Петър Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?