Държавните горски стопанства ще трябва да правят пунктове за дивечово месо

Шестте държавни горски предприятия ще бъдат задължени от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов да инвестират в изграждането на пунктове за охлаждане, съхранение и първична обработка на дивечово месо. Това стана ясно по време на дискусия за използването на дивеча в българската кухня, но не се разбра колко пари ще са нужни за тези пунктове и откъде ще се намерят.

Идеята на агроминистъра е от тези пунктове заведенията и търговските вериги да могат да купуват неограничено и законно месо от диви животни. В момента всички, стопанисващи дивеча в България, имат право да продават дивечово месо само прясно или охладено и в ограничени количества.

 

Единствено държавните ловни стопанства "Черни Лом”, "Шерба” и "Витошко-Студена” могат да реализират неограничено трупно замразено месо. В държавното стопанство "Росица” и пункта в Ботевград могат да продават и разфасовано и пакетирано месо по всички международни и европейски стандарти.

 

В същото време чужденци, отстреляли дивеч при посещенията си в ловните стопанства, оставят животните и те трябва да се унищожават в екарисажите, вместо да се използва деликатесното месо.

 

Популацията на дивеч се увеличава, приходите от ловен туризъм са нараснали с 30% за миналата година. Това е един голям ресурс и ние не може да го оставим да изтича, каза министър Найденов.

 

В страната ни няма достатъчно условия за добиването на дивечово месо, съществуват едва две лицензирани кланици за диви животни. Трябва да се създадат условия за легалното движение на дивечово месо в търговката мрежа в страната. У нас се продава единствено замразено дивечово месо, което е внос от Европейския съюз, каза д-р Любомир Кулински, зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?