Държавните медии с по-големи субсидии през 2008

БНТ, БНР и БТА да получат през следващата година общо 118.5 млн. лв., което е с 16 млн. лв. повече в сравнение с бюджета им за тази година. Това реши на заседанието си в четвъртък парламентарната медийна комисия.

Най-голям е предвиденият бюджет на БНТ - 66.7 млн. лв., което е със 7 млн. повече от тази година. БНР получава с около 10 млн. лв. повече, при предвидени 47.4 млн. лв. в бюджета за догодина. Субсидията за БТА е  4.35 млн. лв. – с минимално увеличение от 200 хил. лв.

На заседанието присъстваха генералните директори на трите национални медии - Уляна Пръмова, Валери Тодоров и Максим Минчев, които не бяха доволни от предвидените бюджети.

Пръмова каза, че в субсидията на БНТ са включени и 3 млн.лв. от европейските структурни фондове, които телевизията ще използва за цифровизация. Около 900 хил.лв. годишно са нужни за осигуровките на артистите, които работят за БНТ.

Пръмова обясни, че големите разходи в бюджета на БНТ изискват отразяването на спортните предавания, филмопроизводството, поддръжката на регионалните телевизионни центрове и архива.

Бюджетът на БНТ показва, че догодина тя няма да започне цифрово излъчване.

Директорът на БНР Валери Тодоров заяви, че радиото се нуждае от над 2 млн. евро само за да прехвърли "златния фонд" на съвременни носители.

Той посочи, че БНР има три национални и шест регионални програми, освен това финансира шест музикални състава.

Генералният директор на БТА Максим Минчев каза, че очакването е било бюджетната субсидия за агенцията да бъде по-голяма.

През февруари БТА ще стане на 110 г. и е една от малкото институции у нас, които не са си сменяли името и не са спирали работа през този период, изтъкна Минчев. Той допълни, че са необходими 800 хиляди лева за техническа система за дигитализация на уникалния фото и информационен архив на агенцията.

 

 

 

 

 

   

    

     

Споделяне

Още от България