Заради милиардния заем на БЕХ

Държавните пари в Корпоративна банка паднаха под 25%

Новите правила докарали неустойки на фирмите за предсрочно закриване на сметки

Държавните пари в Корпоративна банка паднаха под 25%

Милиардният заем, теглен от "Българскиа енергиен холдинг" (БЕХ)  и депозиран в банката за развитие, свали държавните пари в Корпоративна търговска банка (КТБ) под 25%. Така формално е изпълнено изискването на постановлението на служебния кабинет за намаляване на концентрацията на средствата поне за ноември. Кредитът реално бе похарчен малко по-късно за погасяване на дългове на дъщерната на БЕХ "Национална електрическа компания".

"Към 31 март в една банка бяха съсредоточени 47.05% от средствата на държавните дружества, докато към 30 ноември техният дял е намалял на 22.67%", отчете вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева на пресконференция във вторник, като изрично уточни, че имена на банки няма да споменава и не е казвала.

Тази информация е публична, съгласно приетите правила, и държавните фирми обявяват в кои банки какъв процент от средствата си държат.

Отказвайки каквато и да е конкретна информация по темата заради търговската тайна и необходимостта от време за обработването на данните, Бобева отчете, че е изпълнено постановлението на служебния кабинет, с което през май бяха въведени нови правила. Според тях държавните фирми в срок от 6 месеца трябваше да преразгледат условията, при които са депозирани средствата им в търговски банки в случай, че държат в една банка повече от 25%.


Общо 234 са фирмите, в които държавата държи над 50% от капитала. Към септември над 60% от тях са били предприели действия за въвеждане на вътрешни правила, за да изпълнят новите изисквания, каза вицепремиерът. По думите ѝ към 30 ноември над 76 на сто от държавните фирми са приели или са в процес на приключване на приемане на правилата и избор на банки.

"Диверсификацията на средствата е факт. Постановлението е изпълнено. Целта му е постигната. Средствата на държавните компании са в широк спектър от банки", каза Бобева.

Тя не посочи кои от 234-те компании са изпълнили изискванията и кои не. Причината е, че получаването и обработването на информацията ще отнеме време около месец - месец и половина, каза Бобева.

Разминаване

Отчетеното от вицепремиера се разминава с проучване на в."Капитал", според което държавни енергийни компании продължават да държат парите си в КТБ. Изданието се позовава на отговори на дружествата до принципала им - Министерство на икономиката и енергетиката.

Оправданието за неспазването на правилата е прилив на средства в края на ноември.

Изтегленият в края на октомври заем от близо 1 млрд. лв. от БЕХ е бил депозиран по сметка в държавната банка за развитие (ББР). Така проблемът с концентрацията на средствата се пренася от КТБ към ББР, където в момента са близо 90% от парите на БЕХ. Месец по-рано БЕХ държеше около 90% от средствата си в КТБ.

АЕЦ "Козлодуй" държи над 53% от парите си в КТБ, а НЕК – над 40% към края на ноември. "Булгаргаз" също е с концентрация на средства над допустимото в полза на КТБ към края на ноември.

Загуби

Прехвърлянето на средствата в различни банки е довело до "сериозни проблеми", каза Бобева.

От обясненията ѝ стана ясно, че най-сериозният е претърпени загуби от държавните компании заради местенето на парите.

Причината е, че техните депозитни сметки са били за над 6 месеца и при развалянето им са платили неустойки. Бобева обаче не можа да посочи какви щети за претърпели държавните фирми от местенето на сметките, нито посочи конкретни дружества, позовавйки се на търговската тайна.

"Въпреки тази нестандартна процедура, важно е да се отбележи, че банките и дружествата останаха стабилни", каза Бобева.

Споделяне

Още от Бизнес