Държавните субсидии за театри, опери, филхармонии и балет утвърдени без промяна

Държавните субсидии за театри, опери, филхармонии и балет утвърдени без промяна

Правителството утвърди тазгодишните единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни сцени. Няма промяна в размера им спрямо 2015 г.

Според модела за финансиране на тези институции, държавна субсидия се дава за всеки лев реализирани приходи от продадени билети за собствени театрални или музикални продукти. Диференциацията на стандартите е съобразена с различията в спецификата на дейността на културните институти.

През 2016 г. драматичните и драматично-куклените театри ще получават по 2.50 лв. за всеки лев от приходи, куклените театри – по 3 лв., филхармониите, оперите, музикално-балетните центрове и фолклорни ансамбли – по 6 лв., Софийската опера и балет, музикално-драматичните театри, театрално-музикалните центрове и експерименталните институти – по 4 лв., а симфониетите – по 8 лв.

Предвижда се реализираното в края на 2015 г. превишение на плащанията над постъпленията от някои културни институти да се покрие от бюджета на Министерството на културата по бюджетна програма "Сценични изкуства“ за 2016 г. Министърът на културата ще утвърди програма за финансово стабилизиране на културните институти, при които е констатирано посоченото превишаване, реши кабинетът на заседанието си в сряда.

Споделяне

Още от Общество