Заради липсата на пари и натрупани дефицити

Държавните театри може да останат затворени

Министърът на културата иска полицейска охрана за музеите и дигитален регистър на експонатите им, готов е да даде Ларгото в София на общината

Мартин Иванов (в средата) обеща да направи всичко възможно да не се провали театралният сезон. Сн. : БГНЕС

Държавните театри и опери може да не отворят врати през септември, новият сезон е заплашен заради липсата на пари, каза служебният министър на културата Мартин Иванов при представянето на екипа и приоритетите си в двумесечния мандат на поста.

"Притеснителна е картината. Трябва да ви успокоя, че до този момент министерството не е спряло плащанията към нито един от театрите, оперите, към филхармониите, към нито една от тези институции, но има сериозен риск за театралния, оперния и така нататък сезон, който стартира през септември", заяви министърът.

Няколко часа по-късно обаче от Народния театър "Иван Вазов" съобщиха, че от 20 август започва продажбата на билети за новия театрален сезон и обявиха програмата си за септември, както и афиша си 2014/2015  и премиерните заглавия в него. 

Мартин Иванов обяви като свои основни приоритети изработването до средата на септември на проект на стратегия за развитието на културата, която да бъде одобрена от следващия кабинет и да се подплати с финансиране в размера на 1 процент от брутния вътрешен продукт, и старта на новия театрален сезон. Той е застрашен заради дефицит от 4.6 млн. лв. в бюджетите на сценичните изкуства до средата на годината, който ще нарасне двойно до края на 2014 г.

За решаването на проблема с липсата на пари за новия театрален сезон се водят разговори с финансовия министър Румен Порожанов и с премиера Георги Близнашки, а при нужда ще се търси и съдействието на президента Росен Плевнелиев.

Според Иванов административното рязане на разходите с определен процент не е вариант за решаване на проблема с липсата на пари в театрите и оперите.

По думите му без удвояване на финансирането за култура ще се продължава да се работи на парче и ще избухват скандали ту в един музей, ту другаде и ще се кърпят дупки, а той и който и да е на неговия пост ще гледат гузно различните гилдии. По думите му развитието на културата е въпрос на средства и тяхното добро управление.

Мартин Иванов очаква охраната на Националния исторически музей, на Националния музей Шипка-Бузлуджа и на Националния музеен комплекс (т.нар. Български Лувър), който ще отвори врати наесен, да бъде възложена на МВР, а не да се наемат частни гардове. В сряда на правителственото заседание трябва да се реши тези три музея да станат обекти от национално значение и така да започнат да ги пазят полицаи, съобщи Иванов при представянето на екипа и приоритетите на ведомството в рамките на мандата му.

Заради последните случаи с изчезнали експонати от музея на Шипка и разбити канали за контрабанда на крадени антични предмети Иванов е обсъдил с ръководството на МВР и идеята за национални обекти да бъдат обявени и останалите 11 национални музея, както

и 29-те регионални музеи и галерии и така да се сдобият с полицейска охрана.

Министърът каза още че се предвижда и пълна инвентаризация на фондовете на държавните музеи, която да приключи до края на 2015 г., и на нумизматичните сбирки - до края на тази година. Решението за опазването на експонатите от кражби е създаването на дигитален

регистър, тъй като в момента често антиките са описани само словесно в регистрите и органите на реда имат проблеми с разпознаването и идентификацията на заловени крадени експонати, обясни Иванов.

Друг негов приоритет е прозрачният избор на българския претендент за Европейска столица на културата – 2019. В момента състезанието е между София, Пловдив, Варна и Велико Търново, на 5 септември ще е ясен финалистът.

Възможността София да победи обаче е компрометирана от блатясалите и покрити частично с найлони антични останки от Сердика, които бяха открити при строежа на втората метростанция "Сердика" в центъра на София при т.нар Ларго. Археологическите разкопки трябваше да се разкрият и експонират под стъклен покрив с пари от оперативна програма "Регионално развитие", но проектът е зациклил.

За проблема алармира в неделя кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която поиска спешно решаване на проблема с консервацията и експонирането на руините. Тя се бави втора година заради обжалване на провежданите от Министерството на културата обществени поръчка за реставрацията.

Иванов заяви, че решаването на проблема с Ларгото категорично няма да бъде оставено на следващото правителство. Ще се изчака обаче експертната оценка колко ще струва временната консервация на археологическите останки преди да се реши дали тя да се поеме от общинския бюджет, каквото предложение отправи Фандъкова.

"Със столичния кмет Йорданка Фандъкова сме единодушни, че можем да се справим само с обединените усилия на общината и на министерството. На среща в понеделник в 10.00 ч. ще набележим конкретните стъпки", съобщи Иванов.

Той декларира дори, че е готов да отстъпи на Столичната община собствеността на Ларгото само за да се реализира проектът, но първо трябвало да се консултира с управляващия орган на финансиращата оперативна програма "Регионално развитие" дали това е допустимо до договор с Европейската комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество