Държавните ветеринари поеха работата на стачкуващите частници

Заради стачката на частните ветеринари от вторник официалните ветеринарни лекари в държавните структури по места издават ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животните в страната и въвеждат данните в информационната система на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

До тази мярка се стигна след като миналата седмица частниците обявиха, че заради неизплатени суми по държавната профилактична програма ще преустановят дейност, но няма да отказват помощ на болни животни.

"Въпреки, че официалните ветеринарни лекари ще бъдат натоварени допълнително с дейността на колегите си, така ще се предотврати възникването на проблеми във връзка с невъзможността на животновъдите да получават документи за придвижването на животните. Разчитам, че възможно най-скоро ще се намери разрешение на проблема с изплащането на дължимите средства на частнопрактикуващите ветеринарни лекари, за да се осигури нормалното функциониране на системата", коментира генералният директор на НВМС Йордан Войнов.

До момента на частнопрактикуващите ветеринарни лекари по годишния рамков договор са изплатени малко над 2 млн. лева, което е над 60% от общо дължимата сума за първото тримесечие на годината.

"Притеснява ни обаче, че няма да получим средствата за второто тримесечие, които са към 7 милиона лева", посочи председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков.

Според него заповедта на Войнов ветиринарите на НВМС да издават ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животните между различните обекти е издадена в нарушение на Закона за ветеринарното дело.

В сряда от 11 часа частните ветеринари ще излязат на протест пред Министерството на земеделието и храните, на който се очаква да пристигнат лекари от цялата страна.

Тогава ще бъде обявено колко от всички 1040 членове на съюза стачкуват ефективно.

Споделяне

Още от България