Държавният архив на САЩ разсекрети още документи за убийството на Кенеди

Държавният архив на САЩ разсекрети още документи за убийството на Кенеди

Държавният архив на САЩ публикува още 676 документа от делото за убийството на 35-ия американски президент на страната Джон Кенеди, предаде БТА.

Голяма част от публикуваните тази седмица материали са били изготвени от ЦРУ, а останалите от министерствата на обраната и правосъдието, Конгреса и Държавния архив. В записките е включена и стенограма от прихванатия телефонен разговор между Лий Харви Осуалд с представители на съветското посолство в Мексико след покушението срещу държавния глава.

На 27 октомври президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди да бъдат разсекретени хиляди документи, свързани с убийството на Кенеди през 1963 г. по време на негово посещение в Далас, щата Тексас.

"Американското общество очаква и заслужава да му бъде предоставен възможно по-голям достъп до документите за убийството на президента Джон Кенеди, за да може хората да узнаят всички обстоятелства около него", заяви Тръмп в съобщение, което беше разпространено тогава от Белия дом.

В същото време президентът подчерта, че част от информацията е била редактирана в интерес на националната сигурност. Благодарение на документите се счита, че престъплението е било извършено само от Лий Харви Осуалд. В тях дори се споменава, например, че два месеца преди опита за убийство на президента Осуалд се е срещал със съветски дипломати в Мексико сити.

Споделяне

Още от Свят