Симеон Дянков

Държавният дълг ще бъде покрит поравно с пари от приватизацията, ДЦК и еврооблигации

Държавният дълг ще бъде покрит поравно с пари от приватизацията, ДЦК и еврооблигации

Държавният дълг, който се очертава за тази година, ще бъде финансиран поравно от три източника и вероятно за финансирането няма да бъдат използвани пари от Сребърния фонд.

 

Това стана ясно от отговора на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков на питане на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров по време на парламентарния контрол в петък. Димитров изрази опасения, че задълбочаването на кризата в съседна Гърция ще се отрази неблагоприятно и върху България, от което ще пострада рейтингът ѝ и ще оскъпи евентуалните ѝ външни заеми.

 

Според стратегията на финансовия министър дългът, който ще бъде формиран от заложения в бюджета за тази година дефицит плюс плащания по външния дълг с особено голяма тежест през януари следващата година, може да бъде финансиран най-безболезнено от три източника – от приходите от приватизация, чрез краткосрочни държавни книжа с падеж до 3 години и чрез емитиране на средносрочни еврооблигации с падеж 5 до 7 години.

 

В програмата за приватизация за тази година се предвижда да се приватизират крупни активи в енергетиката, като очакванията на министъра на икономиката са от тези продажби да се получат около 2 млрд. лв. По закон тези приходи трябва да влязат във фонда за стабилизиране на пенсионната система, известен като Сребърен фонд, но явно финансовият министър има други планове за тях.

 

Що се отнася до емитирането на нов външен дълг чрез еврооблигации министър Дянков обясни, че неговите експерти внимателно следят пазарите за избиране на най-удобния момент за емитиране на книжа.

 

Съотношението на трите източника на финансиране трябва да е по една трета, обясни още Дянков, като напомни, че освен догодина, когато има сериозно плащане по дълга в размер на около 1.2 млрд. лв., трансформиран по време на правителството на Симеон Сакскобургготски, второ голямо плащане по същите книжа ще има и през 2015 г.

 

Дянков уточни, че емитирането на нов външен дълг е санкционирано в бюджета за тази година, където е записано, че максималният размер на нов дълг може да е 2 млрд. лв.

 

От трибуната Мартин Димитров се заинтересува откъде Дянков е сигурен, че ще има приходи от приватизация и ако тя не се осъществи, има ли алтернативен източник. Той похвали Дянков, че не е споменал като източник на финансиране Сребърния фонд, а нееднократното обявяване на тази възможност е било насочено по-скоро към външните пазари като индикатор за свободни финансови средства в страната. Димитров предупреди обаче, че е добре да се премисли влагането на средства от фонда в ДЦК, както е записано в проектопромените в закона за фонда.

 

Според лидера на СДС сериозни приходи могат да дойдат, ако се пресече контрабандата на цигари. Той препоръча да бъде изработен план и да бъдат заложени буфери при неблагоприятно развитие на външната конюнктура.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?