Държавният департамент на САЩ: Дипломатите в Ирак нямат дипломатически статут

Чуждестранните дипломати в Ирак няма да се ползват повече със специален дипломатически статут, който им осигуряваше имунитет и други привилегии, каквити им се полагат по Виенските конвенции, заяви Държавният департамент на САЩ.

Според съобщението, цитирано от АФП, Вашингтон съветва другите страни да не изпращат свои представители в Багдад, преди да бъде формирано ново иракско правителство, тъй като сега няма пред кого да се акредитират.

Присъствието на чужди дипломати при липсата на ново правителство "е безсмислено", каза говорителят на американското външнополитическо ведомство Ричард Баучър.

Той добави, че дипломатите, намиращи се в Багдад, вече не се ползват с дипломатически имунитет.

"Има дипломати, които са акредитирани при режима на Саддам Хюсеин и продължават да живеят в предишните мисии. Ние обаче не ги смятаме вече за дипломатически мисии. Те са били акредитирани при режим, който вече не съществува и следователно тяхната акредитация е невалидна. Те и техните мисии нямат дипломатически статут", обясни Баучър.

На въпрос дали това се отнася и за посолствата, които според международното право са територия на представляваната страна, Баучър избягна пряк отговор.

Повод за въпросите за дипломатическия статут на чуждите представители стана арестът в сряда от американските сили на трима палестински дипломати при обиск на тяхното посолство в Багдад.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?