Държавният департамент на САЩ временно прекратява брифингите за медиите

Рекс Тилърсън

Държавният департамент - външнополитическото ведомство на САЩ - няма да провежда всекидневните си пресбрифинги до утвърждаването на нов държавен секретар, предаде Ройтерс.

Говорител на департамента съобщи, че никой няма да се появява на подиума за брифинги, докато не бъде утвърден новият държавен секретар (външен министър - бел. ред.), който да даде указания какви позиции следва да бъдат застъпвани по външнополитическите действия на администрацията на президента Доналд Тръмп.

Ройтерс отбелязва, че Държавния департамент замлъква в период на обявени от президента големи промени във външната политика, редица от които срещат и остри критики в страната и по света. Коментирайки създалата се ситуация, Ричард Баучър - бивш говорител на департамента, каза, че "решението да не се правят брифинги просто означава, че те не знаят какво да отговарят".

Очаква се номинираният от Доналд Тръмп за държавен секретар Рекс Тилърсън да бъде утвърден с гласуване в Сената в най-скоро време, може би още късно тази вечер (сряда сутрин бълг. Време).

Ройтерс посочва, че при трите последни прехода между две администрации държавният секретар е бил утвърждаван още преди встъпването в длъжност на новия президент или в самия ден на смяната - 20 януари. Този път обаче дебатите в Сената се затегнаха поради нежеланието на демократите да гласуват за Тилърсън.

Американският сенат снощи официално приключи дебатите по утвърждаването на бившия шеф на петролния гигант Ексон Мобил Рекс Тилърсън за държавен секретар. За прекратяване на обсъжданията гласуваха 56 сенатори, а 43 бяха против.

Тази формална процедура е успех за републиканците, тъй като демократите, разполагащи с 48 места в Сената, можеха да блокират утвърждаването на Тилърсън, прибягвайки до процедурно правило,според което за прекратяване на дебатите биха се изисквали 60 гласа.

Много от тях в досегашните прения се изказаха против кандидатурата на Тилърсън заради предишните му бизнес контакти с Русия.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?