Държавният дял от енергото на Е.ОН излиза на борсата

Държавният дял от енергото на Е.ОН излиза на борсата

До три-пет месеца държавата ще пусне на Българската фондова борса (БФБ) 33-процентното си участие в електроразпределителното дружество, снабдяващо Североизточна България с ток, където мажоритарен собственик е германската Е.ОН. Това съобщи във вторник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Стартирала е процедурата, ще се избира консултант, тъй като има няколко варианта за продажба на държавния дял през финансовите пазари. Решението идва, след като Е.ОН отказа да купи акциите на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Часове по-късно обаче премиерът Бойко Борисов коментира, че преди продажбата на дела, трябва да се изчака прокурорската проверка и тази на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в дружеството. "Може да се окаже, че са много неизрядни", заяви той, без да уточни какво значение би имало това за листването на акциите.

В същото време председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев каза пред журналисти, че обещаният още преди месец регулаторен одит на трите дружества не може да започне в пълния си обем, тъй като комисията няма капацитетът да го извърши. Налага се наемането на външни специалисти, за което трябва финансиране. Правителството обеща да отпусне 100 хил. лв. за проверката, но те още не са дадени на регулатора.

Друг момент, който малко не се вписва в борсовата приватизация на миноритарния дял от енергото, е това, че дружеството не е публично, за да може да се предлагат негови акции на БФБ.

Най-бързо става служебното пускане на акциите, каквато възможност има, но тепърва ще се вземе окончателното решение, обясни министърът.

Прогнозите на Трайков са за приходи от активите в дружеството на Е.ОН от порядъка на очакваните от продажбата на 100 процента от “Булгартабак“, които бяха оценени миналата есен на 100 млн. евро.

За сравнение при покупката на 67 на сто от двете електроразпределителни дружества във Варна и Горна Оряховица в края на 2004 г. Е.ОН плати 140.7 млн. евро. С реинвестирането на печалбата от тогава досега, цената на мрежата се е повишила, но листването ще покаже какъв ще е интересът и съответно приходите за хазната от малкия дял.

Ако се раздаде дивидент, двойно повече от парите, които ще влязат в бюджета, ще бъдат изнесени извън страната, а ако остане държавен делът, съществува несигурност за монетизирането му, обясни Трайков решението за продажба. Той допълни, че с мажоритарните собственици в дружествата, обслужващи Западна и Югозападна България - ЧЕЗ и ЕВН, се водят преговори за придобиването от тяхна страна на пълен контрол в дружествата, но изходът от преговорите не е предрешен и е възможно и тези дялове да се пуснат на борсата.

“С Е.ОН ще се тества пазарът, не искаме да изсипваме накуп трите пакета“, обясни Трайков. По думите му делът е атрактивен, тъй като мрежовата компания работи на регулирания пазар и ще остане естествен монопол с гарантирани печалби. Само за последните две години положителният финансов резултат на дружеството е бил общо 55 млн. лв., допълни той.

По думите му се очаква интерес към борсовата търговия да проявят институционални инвеститори и по-дребни предприемачи.

За интереса към миноритарните активи обаче ще е показателно поведението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която от 1 юли трябва да обяви новите цени на тока за следващия едногодишен период. Исканията на чуждите инвеститори са за повишаване с между 2 и 10 на сто, но цялата държавна машина в момента е впрегната в търсене на резерви за намаляване на крайната цена на електроенергията за бита. За целта дружествата се проверяват от ДКЕВР, данъчните и Държавна агенция “Национална сигурност“ за нарушения при формирането на тарифите в предишни периоди.

В такива условия не е ясно дали ще се появят големи стратегически инвеститори, или дяловете ще отидат във финансови и местни играчи с амбиции в енергетиката, които временно могат да преглътнат държавния натиск върху ръста на цените, но после да получат реванш с различни обяснения за пред обществото относно необходимостта от поскъпването на тока.

Това все пак зависи и от структурирането на борсовата емисия, но според запознати, апетити за влизане в този бизнес имат както руски компании, така и български.

Вероятно през борсата ще бъде продадено и участието на Националната електрическа компания в ТЕЦ “Енел Марица Изток 3“, от която наскоро стана ясно, че италианската компания “Енел“ се оттегля и води преговори за продажба на своето мажоритарно участие. Още обаче не е взето окончателното решение, каза министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес