Държавният фонд ще финансира 4 ин витро опита срещу 3 млн. лева допълнително

При нарушения на клиниките ще могат да се налагат финансови санкции

Държавният фонд ще финансира 4 ин витро опита срещу 3 млн. лева допълнително

Държавният фонд ще финансира 4 опита ин витро, което ще струва около 3 млн. лева годишно допълнително. Това предвижда проект на постановление на кабинета, публикуван от здравното министерство за обществено обсъждане.

През май премиерът и финансовият министър обявиха, че държавата осигурява безлимитно финансиране на ин витро процедурите и ще бъдат плащани неограничен брой опити по преценка на лекарите.

В крайна сметка обаче ще бъдат финансирани до 4 опита със свежи ембриони и при неуспех до 4 трансфера на размразени ембриони, с което опитите могат да достигнат 8 от 2018 година, уточниха от здравното министерство. В мотивите към постановлението се посочва, че от медицинска гледна точка не е целесъобразно да се финансират повече опити.

“Мотивите за увеличаване на опитите за асистирана репродукция със свежи ембриони само с един са свързани с факта, че успеваемостта при всеки следващ опит на асистирана репродукция намалява значително, като при третия опит тя е около 10% и по тази причина не е целесъобразно от медицинска гледна точка да се финансират повече от 4 опита“, се казва в мотивите на здравното министерство.

Фондът финансира всеки ин витро опит с до 5 000 лева.

Фондът ще финансира и 4 трансфера на замразени ембриони

Освен това обаче занапред фондът ще финансира и 4 трансфера на замразени ембриони, с което опитите ще могат да достигнат до 8. Досега такава практика нямаше.

“Финансирането от фонда на един ембриотрансфер на размразени ембриони след всеки одобрен, но неуспешен опит със свежи ембриони, на практика ще удвои броя на опитите (ембриотрансферите), финансирани от фонда, като по този начин ще се увеличи и шансът за забременяване на жените при значително намаляване на общата стойност на проведените процедури, тъй като 50% от тях ще бъдат на стойност 500 лв., каквато е стойността на ембриотрансферите на размразени ембриони“, посочват от здравното министерство.

Финансовите средства, необходими за осигуряване на четвърти ин витро опит се изчисляват на около 2 250 000 лева на база прогнозен брой случаи около 450 годишно и осигуряване на 5000 лева за един опит.

Финансирането на 4 ембриотрансфера с размразени ембриони, които са били криоконсервирани при предходни опити, ще струва около 500 лева. При извършени 1020 процедури по криоконсервация на ембриони, финансирани от ЦАР през 2016 г., ще бъдат необходими около 500 000 лв. годишно за тази дейност.

Така общо обещаният “безлимитен“ ресурс за ин витро опити ще струва 3 млн. лева допълнително на бюджета.

Фондът вече ще налага и финансови санкции на клиниките

С промените в постановлението механизмите за ефективен контрол от страна на Фонда за асистирана репродукция се увеличават, като освен възможността за прекратяване на договора за финансиране с лечебното заведение при установено нарушение, промяната предвижда директорът на центъра да може да налага и финансови санкции.

Оптимизират се и контролните функции на фонда, като се дава възможност освен в рамките на съвместни проверки с Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) да се осъществяват и самостоятелни проверки от страна на фонда върху дейността на лечебните заведения, с които той има сключен договор.

Предстои да бъдат публикувани и промени в правилника за работа на фонда и медицинския стандарт по асистирана репродукиця. Така ще се завишат критериите, на които трябва да отговарят клиниките по асистирана репродукция и контролът над тях.

През юли одит на Сметната палата установи лоша отчетност на болници към Фонда за асистирана репродукция, като той е плащал въпреки пропуските. Пациентска организация пък се оплака от извършването на обречени ин витро опити в някои клиники.

Споделяне

Още по темата

Още от България