Държавният изпит в професионалните гимназии заменя втората матура

Държавният изпит в професионалните гимназии заменя втората матура

Държавният изпит в професионалните гимназии ще замени втората задължителна матура. Това ще залегне в промените в Закона за училищното образование, съобщи в сряда министърът на образованието Сергей Игнатов. Той съобщи, че резултатите от държавните зрелостни изпити са близки до миналогодишните, с изключение на тези по география, при които има спад в оценките.

“Сега правим анализ и се предполага, че по-слабите резултати по география са на ученици от професионалните гимназии“, каза Игнатов.

Той допълни, че учениците от професионалните училища през последните две години не са изучавали география и точно заради пропуските по някои общообразователни предмети държавният изпит ще замени втората матура.

По повод информацията, че мобилен оператор е изпращал съобщения с резултатите от матурата преди образователното министерство да ги обяви, Игнатов обясни, че това е станало в рамките на тестване на нова система за оповестяване на резултатите.

“За сесията на матурите през септември тази година искаме да увеличим възможностите за информационен достъп до резултатите за зрелостниците и за техните семейства, затова вчера се тестваше една малка част от системата“, обясни министърът. “Мобилният оператор нямаше достъп до цялата база с данни, например имаше достъп до резултатите по френски език и сигурно това е уплашило някои родители“, посочи Игнатов.

Той обяви, че сега се изпробва системата за получаването на резултатите от матурите с кратки съобщения до заявен телефон, за да може тази информация да се получава по различни начини през есента. Идеята е постепенно да се обхванат резултатите от всички матури и те да се разпращат от всички мобилни оператори.

Междувременно парламентът отхвърли в сряда предложението да се създаде временна анкетна комисия, която да изясни сигналите за изтичането на информация за матурата по български език и литература. Предложението да се създаде анкетна комисия бе на ДПС.

С аргумента, че парламентът не е разследващ орган, от ГЕРБ не подкрепиха предложението. “Няма да се включим в процеса на криминализиране на матурата, това е един етичен проблем“, заяви Снежана Дукова от ГЕРБ. Тя каза, че компетентните органи вече работят по сигналите за изтичането на информация.

“Докато продължавате да отхвърляте проекта за създаването на тази анкетна комисия, вие ще продължавате да подхранвате съмненията за нередности при матурата“, заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

Той посочи, че със създаването на комисията не се цели да се поставят под съмнение резултатите от матурите, а кой е отговорен за теча на информация - чиновници или лица от политическия кабинет.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?