Държавният монопол в лотариите мина на първо четене

БСП обвини управляващите в отнемане на бизнеса на Божков

Снимка: БГНЕС

Държавният монопол в лотариите бе приет от парламента на първо четене в сряда. 116 депутати гласуваха "за" проекта на Валери Симеонов, 2-ма от левицата бяха "против", а 68 народни представители, главно от БСП и ДПС, бяха "въздържали се".

Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, или техните разновидности, да могат да се организират само от държавния "Български спортен тотализатор".

Защитата на законопроекта в парламентарния дебат се изнесе най-вече от самия Валери Симеонов, докато депутатите от ГЕРБ, които гласуваха "за", запазиха мълчание. По темата не се изяви и ДПС, което публично декларира, че няма да участва в дебата.

"Целта на законопроекта е да преустанови тази съвременна пандемия, тази проказа, която уврежда здравето, имуществото и живота на закостенелите играчи", посочи Симеонов. Той заяви, че настоящият законопроект е втори поред опит за ограничаване на неимоверното разпространение на лотарийните игри у нас.

Симеонов каза, че бърза със законопроекта, "защото е опасно".

От "БСП за България" заявиха, че няма да подкрепят законопроекта, защото с него се "преразпределят парични потоци".

"В момента, в който в парламента се разглежда Законът за хазарта, който очевидно касае частни интереси, в същият момент прокуратура, ДАНС и специални части се намират в офисите на тези, с които този закон се занимава. Не знам по какъв начин успявате да го докарате до този синхрон", посочи Антон Кутев и определи това действие като "опит за отнемане на бизнес". По време на гласуването на текстовете течеше акция на прокуратурата по обиски в помещения на бизнесмена Васил Божков, а също и в Държавната комисия по хазарта.

Според Румен Гечев остава впечатлението, че целта на законопроекта е преразпределянето на един специфичен пазар, който носи лесни и бързи печалби за милиони лева в "мъглата" и "под чадъра" на властта.

Валери Симеонов и колегите му отрекоха обвиненията. По думите на Славчо Атанасов от 2013 г., когато хазартът почти тотално се е раздържавил, генерира годишни печалби от 3.2 млрд. лв. и това е източникът на власт за хората, които се занимават с това. По думите му всичко ще се върне на мястото си, когато държавата си върне монопола в тези игри.

Румен Гечев обвини Комисията по хазарта в липса на контрол и припомни проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция, която разкри над 210 млн. лв. несъбрани такси от частните лотарии. Депутатът поиска да се потърси отговорност от финансовия министър Владислав Горанов и правителството заради огромните несъбрани средства. Той попита кой носи отговорност - "управителният съвет на яйцекоопа на село Люляче или другият управителен съвет - Министерски съвет."

Валентин Ламбрев от "БСП за България" отбеляза, че у нас 3 млн. души признават, че играят хазарт. От тях 40 на сто от тях вярват, че по този начин могат да забогатеят и едва 10 на сто играят за удоволствие. "Няма да подкрепя този законопроект, тъй като той няма да реши проблема с тези пандемични нива на хазарт", каза Ламбрев.

От левицата поискаха държавата да се заеме не само с лотариите, но и с хазарта като цяло, тъй като игралните зали и казината били по-големият проблем. "В тези зали се играе и се генерира и друга престъпна дейност, продават се наркотици, предлага се проституция, извършват се грабежи, извършва се незаконна лихварска дейност", каза Тодор Байчев от левицата.

Антон Кутев заяви, че с лотарийни игри не можеш да си загубиш нито апартамента, нито колата, и призова вносителите да разширят обхвата на законопроекта.

"Ако ще внасяме някакъв ред и контрол, трябва да тръгнем от онези неща, които са най-вредни за хората. А най-вредни за хората са местата, където можеш да загубиш своето имущество", каза Кутев.

Колегата му от левицата Тодор Байчев посочи, че е разговарял с психолози, за да разбере дали има хора, които са потърсили лечение следствие на зависимост от лотарийни игри. "Никой не е търсил помощ за лотарийна зависимост, напротив търсили са за зависимости от игри на карти, зарове, ротативки и пр.", каза депутатът. В същото време много хора взимат бързи кредити, за да търкат билети.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?