Държавният мрежови оператор ограничи изкупуването на ток от ВЕИ

Държавният мрежови оператор ограничи изкупуването на ток от ВЕИ

Изкупуването на електроенергия от възобновяеми източници е ограничено от 10 до 17 часа в сряда по нареждане на държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО), съобщиха от "ЕВН България Електроразпределение". Така зелените централи ще трябва да работят само с 40 процента от инсталираните си мощности, като най-потърпевши ще са слънчевите заради периоза за прилагане на мерките.

От ЕСО обясниха, че това се налага заради изключително топлото време, което води и до по-ниско потребление на електроенергия. Операторът допълва, че Централното диспечерско управление първо е ограничило производството от ТЕЦ-ове, АЕЦ и тъй като това не е достатъчно, за да се осъществи балансът на електроенергийната система, се наложило ограничаване производството и от ВЕИ.

Не може да се каже дали това ще бъде необходимо и през следващите дни, посочват от ЕСО.

Решението за ограничаване на ВЕИ-мощностите бе определено от Българската фотоволтаична асоциация като "незаконно и дискриминационно ограничаване" на работата на членовете ѝ, които са най-засегнати от периода за прилагане на мерките. Според организацията това не се налага от невъзможността за поддържане на баланса между производство и потребление в електроенергийната система (ЕЕС).

За пореден път БФА заявява, че не е възможно производители с капацитет от няколко киловолта до няколко мегавата да повлияят на баланса в енергийната система на страната.

"Реалните проблеми в българската енергетика не са в сектора на зелените централи, не са и само в електроразпределителните предприятия. Истинските проблеми се крият в неефективното и непрозрачно управление на енергетиката, където се генерират милиардни разходи", посочва асоциацията.

Тя отново настоя да бъдат публикувани всички разходи, които се извършват от държавните дружества в енергетиката и кредитите, които обслужват, и да бъде обяснено колко ще плащаме от 2014г за парникови емисии. Асоциацията призовава министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да обяви причините за тежкото финансово състояние на НЕК, за забавянето с месеци на плащанията към производителите на електрическа енергия, крайните снабдители и останалите контрагенти. БФА припомни лансираната преди два дни идея за създаван е на енергиен борд с подкрепата на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, които да станат гаранти за преструктурирането, финансовото оздравяване и модернизирането на сектора, при спазване и съхраняване на легитимните права и интересите на всички участници в енергийния отрасъл.

Споделяне

Още от Бизнес