Държавният резерв продаде на борсата 20 605 тона пшеница по 240 лв. за тон

Държавният резерв продаде на Софийската стокова борса днес 20 605 тона пшеница по 240 лв. за тон. Търговията започна на цена 220 лв. за тон. В търга се включиха около 150 мелници, съобщи изпълнителният директор на борсата Христо Миленков.

Очаквам пазара на зърно и брашно да се нормализира каза Бойко Боев, заместник-министър на земеделието и горите. По думите му цената от 240 лв. за тон е реална, защото международната цена е 135 евро/т. ФОБ - към 270 лв. за тон. Тоест стоката е натоварена и за нея са платени всички такси и транспортни разходи.

Купената днес пшеница ще се оскъпи още малко, защото трябва да се натовари и превози от складовете на държавния резерв до мелниците.Трябва да се плати и комисионна на брокера, който търгува стоката на борсата.

Брокери продадоха днес и 6200 тона фуражна пшеница по 220 лв. за тон. 3800 тона от предложените общо 10 хил. тона останаха непродадени. Следващите три седмици Държавният резерв ще търгува на Софийската стокова борса още по 10 хил. т. хлебна пшеница и 5 хил. фуражна седмично.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: