Държавният секретар на САЩ бе посрещнат хладно в Нова Зеландия

Рекс Тилърсън при пристигането си в Нова Зеландия

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън бе посрещнат хладно в Нова Зеландия, където пристигна на кратко посещение, предаде ДПА във вторник.

Тази първа визита на висш представител на правителството на Доналд Тръмп в тихоокеанската островна държава започна под проливен дъжд и жестове на обществено неодобрение. Журналист от "Ню Йорк таймс" каза пред местен новинарски сайт, че от години пътува в автомобилни кортежи, но никога не е виждал толкова много хора да показват среден пръст на днешния американски кортеж. Около 150 демонстранти устояха на дъжда и протестираха срещу решението на Вашингтон да се оттегли от Парижкото споразумение за климата.

Въпреки разногласията по тази тема срещата между новозеландския премиер Бил Инглиш и бившия президент на "Ексън-Мобил" Рекс Тилърсън изглежда е преминала по-сърдечно. На общата пресконференция след нея Инглиш каза, че е получил уверения, че САЩ ще продължават да играят ключова роля в Азиатско-тихоокеанския регион в сферите на икономиката, отбраната и сигурността. Двамата политици са говорили за несъгласието на Нова Зеландия с оттеглянето на САЩ от климатичното споразумение и са обменили сведения за отношенията си с Китай, съобщи ДПА.

На пресконференцията в Уелингтън Тилърсън, който пристигна там от Сидни, потвърди ангажимента на САЩ към Азиатско-тихоокеанския регион и каза, че президентът Тръмп му наредил да подобри отношенията с Русия, предаде Ройтерс.

 

Президентът ясно му заявил, че разследванията за евентуални връзки между негови приближени и руски представители не трябва да пречат на стремежа на Вашингтон да подобри отношенията с Москва. С думите: "Нямам никакви преки данни" държавният секретар отказа да коментира подробности от разследванията, нито дали те биха довели до сваляне на правителството.

Споделяне

Още от Свят